
Bloggaamalla hakukonenäkyvyyttä
Haluatko, että yrityksesi löytyy hyvin hakukoneista? Kun potentiaalinen asiakkaasi etsii Googlesta tarjoamaasi palvelua tai tuotetta, voit löytyä jopa ensimmäisistä hakutuloksista, ihan ilmaiseksi. Enkä siis tarkoita maksullisia mainoksia, vaan ihan niitä orgaanisia hakutuloksia. Yritysblogi tarjoaa huikeat mahdollisuudet!
Blogi ja hakukonenäkyvyys liittyvät vahvasti toisiinsa. Näin olen väittänyt kaikille asiakkailleni, ja osa onkin jo aloittanut yritysblogin kirjoittamisen. Hyvä!
Mutta nyt minulla on myös näyttää tuloksia bloggaamisen vaikutuksesta hakukonenäkyvyyteen!
Tavoitteena kolmen parhaan joukko
Suomessa tietoa haetaan Googlesta – reilusti yli 90% hauista tehdään Googlella.
Google-hakijat klikkaavat eniten kolmea ensimmäistä tulosta (Fonectan mukaan ne saavat 60-70% kaikkien hakutulosten klikkauksista).
- Ekan sivun hakutulokset saavat yli 90% klikkauksista
- Vain 10% kävijöistä etsii vastauksia seuraavilta hakutulossivuilta.
Ne yritykset, jotka ovat kolmen parhaan joukossa tai ainakin ekalla sivulla, saavat paljon enemmän klikkauksia kuin ne jotka eivät sijoitu hyvin.
Kävijät menevät ostamaan tuotteet ja palvelut sieltä, mistä ne helpoiten löytyvät. Eli vaikka sinulla olisi aivan häikäisevän upea ja kiiltävä nettisivusto täynnä maailman parasta palvelua ja huipputuotteita, mutta sivusi ei löydy Googlesta, olet pulassa.
Yritysblogi on osa hakukoneoptimointia
Hakukoneoptimoinnin on siis oltava kunnossa. Blogi, erityisesti yritysblogi, on osa hakukoneoptimointia. Blogi on erittäin merkityksellinen väline hakukonenäkyvyyden parantamiseen! Yritysblogin avulla voit kertoa tarkemmin tuotteistasi, palveluistasi, yrityksestäsi ja itsestäsi. Blogissa voit tarjota yksityiskohtaistakin tietoa, joka lisää asiakkaasi luottamusta ja vahvistaa asiantuntija-asemaasi. Blogin avulla voit vaikuttaa ostopäätöstä harkitsevaan kävijään. Ja kun käytät blogikirjoituksessasi termejä, joilla toivot löytyväsi hakukoneista, niin pian löydytkin hakukoneista!
Ymmärrän hyvin, että yrittäjällä ei ole aikaa kirjoittaa ajankohtaisia artikkeleita. Hyvä, jos edes saadaan ne nettisivujen tekstit, saati että kerran tai pari kuussa kirjoittaisi jotakin sinne! Tämä tuottaa itsellenikin ongelmia – eihän töitä ehtisi tekemään, jos bloggaisi niin ahkerasti kuin pitäisi.
Mutta luepa tämä artikkeli, ja kysy sen jälkeen itseltäsi, eikö sinulla todellakaan ole aikaa kirjoittaa yritysblogiisi ainakin kerran tai pari kuussa!
Case-esimerkki yritysblogin vaikutuksesta hakukonenäkyvyyteen
Tässä on esimerkki hyvin pienestä firmasta, jolla on ollut nettisivut muutaman vuoden ajan. Sivut ovat olleet perussivut: etusivulla tietoa yrityksestä, palvelut-sivulla tietoa palveluista ja niin edelleen. Sivumäärä on ollut aina 4 – 6. Kävijöitä oli muutama kymmenen kuukaudessa – yrittäjän mukaan sivut olivat jokseenkin turhat, sillä asiakkaat löysivät yrityksen palvelut ihan muita reittejä.
Vaihe 1 – nettisivujen uudistus
1,5 vuotta sitten sisältöä (ja samalla ulkoasua ja koko strategiaa) ryhdyttiin uudistamaan.
Ihan ensimmäiseksi määriteltiin nettisivujen tavoitteet: Enemmän kävijöitä erityisesti Googlesta, ja enemmän kävijöitä, jotka päätyvät ottamaan yhteyttä: tilaamaan tai kysymään lisätietoja. Laadimme hyvin yksityiskohtaiset tavoitteet: esimerkiksi miltä sijalta vähintään pitää löytyä tietyillä hakutermeillä ja kuinka paljon kävijöitä ainakin pitäisi tulla.
Määrittelimme myös nettisivujen kohderyhmän: Kenen pitäisi löytää sivut? Kenen pitäisi viihtyä sivuilla? Kuka on se, joka ostaa?
Peruskaurainen sisältö muokattiin enemmän yrityksen näköiseksi. Nettisivujen sisällön määrää kasvatettiin, sillä Google tykkää sisällöstä (Backlinkon tutkimuksen mukaan orgaanisten tulosten kärkisijoilla olevien sivujen sanamäärä on 1870!).
Sivuille ei kuitenkaan näpytelty pitkiä tekstimassoja (joita kukaan ei jaksa lukea) vaan sisältö suunniteltiin strategisesti niin, että siitä syntyy polku, jota pitkin kävijä voi edetä kohti tavoitetta. Ulkoasu laitettiin sitten tämän tavoitteen mukaiseen kuosiin – ohjaamaan kävijää oikeaan suuntaan (eikä pelkästään näyttämään kivalta).
Sisältöä muokattiin paitsi kävijöitä, myös hakukoneita ajatellen. Myös metatietoja muokattiin niin, että sivu erottuisi hakutuloksissa ja houkuttaisi kohderyhmää klikkaamaan.
Vaihe 2 – blogin perustaminen
Ja sitten perustettiin se yritysblogi.
Blogin tavoitteeksi määriteltiin hakukonenäkyvyyden parantaminen, asiantuntijuuden vahvistaminen ja ostopäätöksen teon helpottaminen. Sivujen kävijöitä ja käyttöä on helppo mitata Google Analyticsin ja Search Consolen avulla.
Tiedostimme, että tulokset eivät näy heti – ja että bloggaamisen opettelu vie aluksi paljon aikaa ja energiaa. Yrittäjän eli bloggaajan sanojen mukaan kirjoittaminen oli alkuun jopa tuskallista:
“Mitä hyötyä, mistä edes kirjoittaisin, ei näitä kuitenkaan kukaan lue, eivät nämä kiinnosta!”
Puolen vuoden kuluttua bloggaamisen tuska jo vähän laimeni ja pari blogikirjoitusta toi sivuille selvästi enemmän kävijöitä:
“Kyllähän näitä joku saattaa lukeakin!”
Tilanne puolen vuoden kuluttua
Puolessa vuodessa koko sivuston kävijämäärät olivat vähintäänkin tuplaantuneet ja sivut löytyivät tärkeimmällä hakutermillä jo kolmannelta sivulta verrattuna aikaisempaan sijoitukseen, joka oli sivu 16!
Lisäksi 10-15 blogikirjoituksen jälkeen Google Analyticsin ja Search Consolen avulla pystyi jo näkemään, millaiset kirjoitukset kiinnostavat: mitä asiakkaat lukivat, mitä Googlesta haettiin ja mikä taas kiinnosti somessa.
Yrittäjä kirjoitti blogiinsa säännöllisesti 1-3 kertaa kuukaudessa. Tavoite oli noin kerran viikossa, mutta se osoittautui alkuun turhan haasteelliseksi.
Blogikirjoituksia jaettiin yrityksen omalla Facebook-sivulla, jolla oli toistasataa tykkääjää (eli somepäivitykset eivät kovin monelle näkyneet ja klikkausmäärät eivät olleet kummoisia, sillä someen ei vielä panostettu yhtään). Yritys ei tehnyt maksullista mainontaa somessa eikä myöskään Googlessa.
Noin kahdeksannen kuukauden kohdalla alkoi jyrkempi nousu niin kävijöissä kuin yhteydenotoissakin: kävijämäärät kasvoivat, nettisivuilla vietettiin enemmän aikaa, poistumisprosentti pieneni, yhteydenottojen määrä kasvoi.
Tulokset vuoden kuluttua
Ja nyt voimme verrata tuloksia vuoden takaiseen (jolloin hakukoneoptimointia oli jo tehty jonkin aikaa, bloggaus aloitettu ja sisältö muuten kunnossa, mutta ei juurikaan kävijöitä).
Tässä on esimerkkejä hakukonenäkyvyyden kehittymisestä kuukauden mittaiselta jaksolta:
Istuntojen määrä: + 430%
Sivujen käyttäjien määrä: +499%

Moninkertaisesti enemmän kävijöitä Googlen kautta
Orgaanisen haun kautta tulleet (eli hakukoneiden ilmaisten hakujen kautta tulleet kävijät): +1211,67% !

Mutta miten sivuston etusivun näkyvyys – sehän on pieniä päivityksiä lukuunottamatta sama kuin vuosi sitten?
Etusivun istunnot lähes kymmenkertaistuivat (978% enemmän istuntoja Googlen kautta kuin vuosi takaperin, jolloin etusivu ei edes löytynyt Googlesta)! Vaikkei sille tehty mitään koko aikana – vuoden aikana on luotu vain sisältöä blogiin:

Ja kun ajatellaan koko sivuston löytymistä tietyillä tärkeillä hakutermeillä:
Ennen sivustouudistusta ja yritysbloggauksen aloittamista etusivu löytyi sillä tärkeimmällä hakutermillä sivulta 16. Ei siis sijalta 16 vaan sivulta 16 eli niin kaukaa, että sitä ei sieltä kukaan ikinä olisi löytänyt.
Nyt sivut löytyvät tällä tärkeimmällä hakutermillä ykköspaikalta!
Miten sivuilla sitten viihdytään edellisvuoteen verrattuna?
Välitön poistumisprosentti hakukoneiden kautta saapuville on parantunut 199,36%! Eli nyt yli kaksinkertainen määrä lukee muitakin sivuja kuin vain sitä sivua, jolle oli Googlen kautta saapunut. Ja tässä on myös huomoitava, että osa kävijöistä etsii täsmävastausta kysymykseensä, ja poistuu löydettyään ratkaisun:

Istunnon keskimääräinen kesto hakukoneiden kautta saapuvilla kävijöillä on kasvanut yli viisinkertaiseksi eli nyt nämä kävijät viihtyvät sivustolla 1 minuutin ja 46 sekuntia pidempään kuin vuosi sitten! Istunnon kesto kaikilla kävijöillä oli kasvanut selvästi:

Vuoden kuluessa olemme tehty huomioita tärkeistä hakutermeistä, ja näitä ollaan määritelty uudelleen. Yritysblogi onkin erinomainen keino parantaa sivujen löytymistä – jokaisen blogipostauksen voi optimoida eri hakutermille, vaikka usein kirjoitetaankin suunnilleen samasta asiasta!
Tällaiset tulokset saatiin ilman suunnitelmallista bloggausta
Ja mitä tuloksia oltaisiinkaan saavutettu, jos koko homma olisi tehty vielä paremmin? Nythän yrittäjä käytännössä ryhtyi sivustouudistuksen jälkeen vain julkaisemaan kirjoituksiaan asioista, jotka liittyivät yrityksen toimintaan.
Hän kirjoitti tuotteista ja palveluista. Hän pohti aiheita asiakkaiden kannalta – mitä potentiaalinen asiakas ehkä haluaisi tietää voidakseen tehdä ostopäätöksen. Ei sen kummempaa! Asioita, joita jokainen yrittäjä osaisi kertoa omasta yritystoiminnastaan!
Tuumasta toimeen, ilman syvällisiä analyyseja, konsultteja, koulutuksia, markkinointi- tai ydinosaamiskartoituksia. Toki kävimme läpi perusasiat blogin sisällön hakukoneoptimoinnista, mutta taustatöiden jälkeen käytännössä ei tarvinnut muuta kuin kirjoittaa, miettiä sopivat avainsanat, käyttää niitä oikein ja julkaista. Ja nämä asiat löytyvät artikkelista, joka kertoo sisällön hakukoneoptimoinnista!
Pääasia bloggauksessa on se, että sitä ryhtyy tekemään, ja tekee sitä säännöllisesti. Strategia on hyvä olla olemassa – ainakin jonkinlainen. Ja tuloksia täytyy pystyä mittaamaan!
Tähän tapaukseen voitaisiin perehtyä uudelleen vaikkapa vuoden kuluttua – jos sama meno jatkuu, tulokset ovat varmaan ihan kivoja 🙂
Kannattaisiko sinunkin kirjoittaa yritysblogia?
Aiheeseen liittyviä linkkejä:
Kirjoita sisältöä, joka löytyy hakukoneista
Miten erotut Googlen hakutulosten joukosta
Hakukoneoptimointia voi tehdä ja mitata itse – katso ohjeet!
Kuinka nopeasti hakukonenäkyvyys voi parantua?
Kannattaako nettinäkyvyyttä ostaa puhelinmyyjältä?
Verkkokaupan hakukoneoptimointi – mistä hyvä tekijä?