Webhotellin valinta eli mistä domain ja kotisivutila kannattaa hankkia?

Kaupallinen yhteistyö: Osa linkeistä on affiliate-linkkejä. Merkitsen ne tähdellä*. Jos klikkaat tällaista linkkiä ja ostat maksullisen palvelun, saan siitä suosittelupalkkion. Tämä ei maksa sinulle yhtään enempää ja kyseistä palvelua suosittelisin myös ilman kaupallista yhteistyötä. Jos et halua klikata artikkelissa olevia linkkejä, voit googlettaa ne! Suosittelen vain palveluja,  joista minulla on hyviä kokemuksia.

On tullut aika hankkia oma verkkotunnus eli www-osoite, ja avata yrityksen nettisivut. Miten kannattaa edetä? Vaihtoehtoja kun näyttää olevan ihan valtavasti. Täytyykö tietää, mitä tarkoittavat php, MySQL, DNS, SSL, tarvitsenko tietokantaa, montako GB pitää olla tilaa, mikä on nimipalvelin, kuinka monen eri tahon kanssa pitää asioida…? 

Aloitetaan ensin ihan perusasioista, ja sen jälkeen tarkempia suosituksia:

Mitä ovat domain ja palvelintila ja miten ne toimivat?

Domain – Internet-osoitteesi:

Domain on verkkosivustosi nimi, kuten esimerkiksi minulla se on miiaylinen.fi. Se on osoite, jonka ihmiset kirjoittavat selaimen osoiteriville päästäkseen verkkosivustollesi. Ajattele domainia kuten katuosoitetta: ilman sitä kukaan ei löytäisi kotiisi. Domainin rekisteröinti tarkoittaa sen varaamista itsellesi, jotta kukaan muu ei voi käyttää samaa osoitetta.

Palvelintila – Verkkosivustosi koti:

Palvelintila (web hosting) on paikka, jossa verkkosivustosi tiedostot ja data säilytetään. Palvelintila on kuin talo, jossa asut. Kaikki kuvat, tekstit, videot ja muut tiedostot, jotka muodostavat verkkosivustosi, tallennetaan palvelimelle, joka on erityinen tietokone, joka on aina päällä ja yhdistettynä internetiin. Kun joku kirjoittaa domainisi selaimeen, palvelin lähettää verkkosivustosi sisällön heidän tietokoneelleen.

Domainin avulla selain osaa löytää juuri oikean palvelimen ja siellä sijaitsevan verkkosivuston.
Domainin avulla selain osaa löytää juuri oikean palvelimen ja siellä sijaitsevan verkkosivuston.

Miksi tarvitset sekä domainin että palvelintilan?

Kun perustat yrityksellesi nettisivut, tarvitset sekä domainin että palvelintilan.

Domain antaa sinulle osoitteen, jota ihmiset voivat käyttää löytääkseen sinut internetissä.

Palvelintila varmistaa, että verkkosivustosi on saatavilla ja toimii, kun joku vierailee osoitteessasi.

Domainin ja palvelintilan hankinta

Kun hankit domainin, rekisteröit sen tietyn ajanjakson ajaksi (esim. vuodeksi) rekisteröintipalvelusta. Palvelintilan puolestaan hankit hosting-palveluntarjoajalta. Usein nämä palvelut voidaan hankkia samalta toimittajalta, mikä voi tehdä asioista yksinkertaisempaa. Jäljenpänä artikkelissa suosittelenkin tiettyjä vaihtoehtoja – etenkin jos sinulla on WordPress-sivut tai suunnittelet sellaisten perustamista.

Jos et uusi domainia, menetät sen. Jos joku muu ehtii varata aiemmin omistamasi domainin, on mahdollista, ettet saa sitä enää takaisin omiin nimiisi. Pidä siis huoli, että maksat domainin vuosimaksun. Usein domainin voi varata myös useaksi vuodeksi kerrallaan.

Mistä domain ja palvelintila kannattaa hankkia?

Vaihtoehtoja domainin ja palvelintilan hankintaan on lukemattomia – on kotimaisia ja ulkomaisia palveluntarjoajia.

Jos olet yrittäjä, huomioi tämä: Markalla saa markan palvelun, joten älä valitse hinnan perusteella. Valitse luotettava palveluntarjoaja, jota myös ammattilaiset käyttävät. Sieltä saat toimivan palvelintilan, domainin rekisteröinnin, SSL-sertifikaatin ja sähköpostipalvelut. Jos sivusi on tehty (tai tehdään) WordPressillä, valitsisin jonkun seuraavista:

Domainin valinta ja rekisteröinti

Yleensä verkkotunnus eli domain kannattaa varata samasta paikasta kuin kotisivutilakin. Ainakin se on helpointa, jos et ole halua perehtyä asiaan syvällisemmin.

Jos sinulla on jo hyvä idea domain-nimeksi, rekisteröi se mahdollisimman pian, vaikket heti ottaisikaan sitä käyttöön ja vaikka et vielä tarvitsisi palvelintilaa. Tämä siksi, etteivät kilpailijat ehdi varaamaan sitä nenäsi edestä. Tästä syystä ei myöskään välttämättä kannata jakaa bisnesideoitaan ja tulevan yrityksen nimi-ideoita yleisillä keskustelupalstoilla: joku saattaa hyödyntää saamasi idean ja varata sen kaavailemasi domainin, ja joudut aloittamaan miettimisen taas alusta.

Mikä domainpääte kannattaa valita?

Jos sivusto on suunnattu suomenkielisille tai suomalaisille käyttäjille, valitse fi-domain.

Jos kohdeyleisösi on ulkomailla, valitse esimerkiksi com-pääte tai jonkin kohdemaasi oma domainpääte.

Suojaa yrityksesi identiteetti ottamalla käyttöön ainakin pari tärkeintä domainpäätettä

Voit myös rekisteröidä itsellesi useita eri domainpäätteitä, jos ne ovat vapaana, mutta se ei ole mitenkään pakollista.

Kannattaa kuitenkin miettiä, että jos sinulla on käytössäsi domain yrityksesinimi.fi ja bisneksestäsi alkaa tulla kannattavaa – jossain vaiheessa saattaa käydä niin, että joku muu varaa domainin yrityksesinimi.com ja jopa alkaa esiintyä sinun yrityksenäsi. Jos yrityksesi on jo tunnettu, tuo uusi kilpailijasi voi hyödyntää nimeäsi ja tekemääsi markkinointia, ja ihmiset saattavat ryhtyä kilpailijasi asiakkaiksi kuvitellen olevansa sinun yrityksesi asiakkaita. Tällaisia tapauksia on jo ollut Suomessakin. Siksi kannattaa varata itselle ainakin .fi- ja .com -päätteiset domainit, koska ne ovat ne yleisimmät Suomessa käytetyt domainpäätteet, ja hinta kuitenkin 10-20 euron luokkaa vuodessa.

Varoitus: Kun olet varannut jonkin verkkotunnuksen käyttöösi (esim. .fi- tai .com -päätteisen domainin), sinulle saattaa tulla huolestuttavia kirjeitä, puheluja tai sähköpostiviestejä taholta, joka kertoo, että ”joku muu on juuri varaamassa domainiasi päätteellä .åäö, .ch, .jne” tai jollakin muulla päätteellä. Näitä päätteitä kun on satoja. Sinulle sanotaan, että ”varaa domain välittömästi tästä, niin se ei päädy ulkopuolisten käsiin”.  ÄLÄ VARAA. Kyseessä on erittäin kyseenalainen keino myydä erilaisia domaineja kalliimmalla kuin niiden todellinen hinta olisi.

Jos sinulle tulee tällainen yhteydenotto, niin mieti ensin:

  • tarvitsetko jotakin tiettyä domainpäätettä nykyisen domainisi rinnalle? Jos sinulla on .fi -ja .com-päätteet, et välttämättä tarvitse muita, ainakaan mitään kovin erikoisia.
  • jos huomaat että sinulla on vain .fi-domain ja haluat sen rinnalle .com-domainin (tai toisinpäin) tai jonkin muun domainpäätteen, varaa kyseinen domain itse vaikkapa nykyisen palveluntarjoajasi kautta lisäverkkotunnukseksi. Tämä todennäköisesti maksaa vain murto-osan siitä, mitä se maksaisi tuon yhteyttä ottaneen tahon kautta.

Viestintäviraston sivuilta voit tarkistaa, onko haluamasi fi-verkkotunnus vapaana: Tarkista, onko .fi -päätteinen verkkotunnus vapaa. Domainia ei kuitenkaan pysty varaamaan sitä kautta, mutta sieltä on kätevä tsekata fi-domainin varaustilanne.

Myös useimpien verkkotunnusvälittäjien sivuilta on mahdollista nähdä, onko domain varattavissa vai onko sen jo joku ehtinyt varata. Esimerkiksi Hostaanin domainhausta*  tai Zonerin domainhausta* voit tarkistaa tilanteen. Sieltä löydät myös lisää tietoa domainin rekisteröimisestä.

Fi-päätteiset verkkotunnukset varataan suoraan verkkotunnuksen välittäjältä – ei siis enää Viestintävirastosta, kuten 20 vuotta sitten. Traficomin eli entisen viestintäviraston sivuilta löydät kuitenkin kaikki verkkotunnuksen välittäjät: Etsi välittäjää Traficomin sivuilta.

Huomioi myös, että domainin voi hankkia eri paikasta kuin palvelintilan. Tällöin tietysti täytyy maksaa domainista yhteen paikkaan ja palvelintilasta toiseen paikkaan.

Myös sähköpostilaatikot voivat olla samalla palvelimella kuin sivutkin – tai sitten jossain muualla. Palveluntarjoajasi auttaa sinua näissä asioissa.

Varo domainhuijareita!

Saatat saada puhelimitse tai sähköpostitse yhteydenottoja, joissa kerrotaan, että joku ulkopuolinen taho on varaamassa sinulle kuuluvaa domainia. Jos toimit heti, soittaja varaa domainit sinulle ja pelastaa sinut monenlaisilta uhkilta. MUTTA VARO! Tämä on huijaus. Lue lisää: Domainhuijaus – älä mene lankaan.

Vinkkejä palveluntarjoajan valintaan

Palveluntarjoajia ja verkkotunnuksen välittäjiä on moneen lähtöön ja heidän tarjoamissaan paketeissa voi olla suuria eroja. Se, mikä sopii yhdelle asiakkaalle, ei välttämättä riitäkään toiselle.

Jos kysyt neuvoa internetin keskustelupalstoilla tai Facebook-ryhmissä, saat suosituksia laidasta laitaan. Ihmiset suosittelevat helposti sitä, mitä ovat itse tottuneet käyttämään, riippumatta siitä, onko se oikeasti hyvä vaihtoehto juuri sinun tarpeisiisi. Todennäköisesti saat myös ristiriitaista tietoa ja väärääkin informaatiota, puhumattakaan teknisistä termeistä, jotka ovat ehkä menneet yli hilseen jo neuvojaltakin.

Konsultoi siis ammattilaista! Sellaista, joka on näiden asioiden kanssa tekemisissä päivittäin. Kysy vaikkapa kokeneelta nettisivujen tekijältä, mitä hän suosittelee. Jos epäilet puolueettomuutta, voit kysyä vaikka kolmea eri vaihtoehtoa – ja valitse itse niistä.

Tässä kuitenkin hieman vinkkejä valinnan tueksi:

Edulliset webhotellit sopivat vain harrastuskäyttöön

Jos nettisivut tulevat harrastuskäyttöön, nopeudella ja toimintavarmuudella ei ole suurta merkitystä. Jos sivuille ei ole odotettavissa suuria kävijäryntäyksiä, hinta voi olla yksi valintakriteereistä. Jos et usko tarvitsevasi teknistä tukea ja pystyt huolehtimaan tietoturvasta ja varmuuskopioinneista itsenäisesti, harrastuskäyttöön sopivia vaihtoehtoja löytyy hyvin edullisesti, alkaen parista eurosta kuukaudessa. Joskus hintaan sisältyy verkkotunnus, ja joskus se pitää tilata erikseen, mutta sen saa yleensä samassa paketissa tilauksen yhteydessä.

Teknisesti moneen edulliseenkin webhotellipakettiin voidaan asentaa esimerkiksi WordPress tai muu julkaisujärjestelmä, mutta sivujen toiminta saattaa takkuilla. Miksi?

Usein edulliset palvelintilat ovat sellaisia, että ne on jaettu monelle, monelle eri sivustolle. Kun parilla sivustolla on kävijöitä, muutkin menevät jökkiin. Jos yhdellä sivustolla on joku tekninen ongelma, se saattaa jumittaa muutkin sivustot. Jos siis aiot perustaa yrityksellesi kotisivut, ei kannata edes harkita perinteisiä webhotelleja.

Yrityksen WordPress-sivuja ei siis kannata laittaa sinne halvimpaan webhotelliin.

Valitse yrityskäyttöön osaava ja luotettava kumppani

Jos olet hankkimassa kotisivutilaa yrityksen nettisivuja varten, palveluntarjoajalta vaaditaan huomattavasti enemmän. Pienelle yritykselle sopivan, WordPressille sopivan palvelintilan vuosimaksu on edullisimmillaan reilun sadan euron luokkaa. Sivuston koosta ja paketin sisällöstä riippuen kuukausimaksu vaihtelee usein 10 – 25 euron kieppeillä kuukaudessa. Tällöin pakettiin saattaa kuulua esimerkiksi varmuuskopiointi ja ohjelmistojen toimintatestattu päivitys. Hinta saattaa sisältää myös domainin ja sähköpostilaatikoita, mutta ei aina.

Parinkympin paketti voi jo riittää takaamaan toimivuuden, turvallisuuden sekä mielenrauhan!

Nopeus ja toimintavarmuus

Sivujen pitää toimia ilman katkoja ja viiveitä silloinkin, kun kävijöitä on enemmän kuin pari kappaletta kerrallaan, sillä ihmiset eivät jaksa montaa sekuntia odottaa sivujen avautumista. Pelkästään tämän takia perinteiset webhotellit kannattaa unohtaa.

Esimerkiksi omat sivuni olivat alun perin tavallisessa, halvassa webhotellissa. Vaikka kyseessä oli pieni sivusto, jossa on lähinnä tekstiä ja pieniä kuvia, ne latautuivat todella hitaasti. Nopeustesteillä testattuna latausaika oli 8-16 sekunnin luokkaa, vaikka käytännössä siihen saattoi mennä jopa enemmän aikaa. Kuka jaksaa odottaa 8-16 sekuntia sivujen avautumista? Ei kukaan, paitsi korkeintaan sivujen omistaja itse…

Siirsin sivut uudelle palvelimelle, joka oli rakennettu nimenomaan WordPress -sivujen ylläpitoon. Latausajaksi tuli noin sekunti.

Palvelimen sijainti vaikuttaa nopeuteen. Kotimaassa sijaitseva palvelin on hyvä vaihtoehto. Paikallinen puhelinyhtiö ei kuitenkaan ole yleensä paras vaihtoehto. Vaikka monet puhelinyhtiöt edelleen tarjoavat näitä palveluja, se ei kuitenkaan ole heidän ydinosaamisaluettaan.

Nopeus vaikuttaa myös hakukonenäkyvyyteen. Jos tavoitteenasi on päästä Googlen etusivulle, huolehdi, että sivut toimivat nopeasti. Jos sinulla on WordPress-sivut, valitse palveluntarjoajaksi sellainen taho, joka tarjoaa nimenomaan WordPressille optimoitua palvelinympäristöä. Huomioi myös, että HTTP/2, eli uusi, nopeampi yhteysprotokolla, toimii vain suojatuilla HTTPS-yhteyksillä.

HTTPS-yhteys ja SSL-sertifikaatti

Enää ei saa unohtaa SSL-suojausta! Varmista, että se kuuluu pakettiin (siitä ei välttämättä tule edes lisäkustannuksia). Jos SSL ei ole käytössä, hakukonenäkyvyys laskee.

Jos SSL ei ole käytössä, käyttäjän selaimeen voi tulla turvallisuusvaroitus, mikä taatusti karkoittaa kävijät. Lisäksi selaimen osoiterivillä ei ole lukon kuvaa, ja Chrome-selain ilmoittaa, että sivusto ei ole turvallinen.

Webhotelli - valitse webhotelli, jossa on myös SSL

Halvoissa webhotelleissa SSL ei välttämättä ole käytössä ollenkaan tai sitten sen hankinta ja käyttöönotto täytyy tehdä itse.

Tarkista siis palvelua varatessasi, että palveluun kuuluu SSL-sertifikaatti ja että se toimii. Lue tarkemmat, selkeät perustelut Seravon blogista: Älä pelottele pois vierailijoitasi.

Lue lisää SSL-suojauksesta täältä.

Turvallisuus

Hyvä palveluntarjoaja huolehtii siitä, että palvelin ja ohjelmistot toimivat. Sinun ei tarvitse kytätä, ovatko sivut toiminnassa eikä pohtia, onkohan sivuille mahdollisesti hakkeroiduttu. Hyvä palveluntarjoaja myös huolehtii siitä, että sivustosi on turvassa ja varmuuskopiointi tapahtuu automaattisesti.

Tällöin ei myöskään tule joillekin perus-webhotellipalveluntarjoajille tyypillisiä tilanteita, jolloin palveluntarjoaja päivittää ohjelmistoaan, ja hups, samalla kaikkiin samalla palvelimella oleviin webhotelleihin palautuu puolen vuoden takainen varmuuskopio. Tai tietokantojen salasanat nollautuvat.

Ja tätä kun kysyy asiakaspalvelusta, vastausta ei tule, ja jos tulee, niin asialle ei tehdä mitään, koska se ei kuulu sopimukseen.

Päivitykset

Jos et halua käyttää aikaasi esimerkiksi WordPressin, lisäosien ja teeman päivityksiin (saati muiden teknisten ongelmien selvittelyyn!), vaan haluat keskittyä omaan liiketoimintaasi ja sivujen sisällön päivittämiseen, valitse palveluntarjoaja, joka hoitaa myös ohjelmiston päivitykset. Tällaisen paketin yhteydessä puhutaan yleensä ylläpidetystä WordPressista.

Miksi WordPressiä – ja muita julkaisujärjestelmiä – pitää sitten päivittää?

WordPressiä, sen lisäosia ja ulkoasuteemaa pitää päivittää säännöllisesti, sillä niistä tulee jatkuvasti uusia versioita. Päivityksiä julkaistaan koko ajan tietoturvan, toimivuuden ja ominaisuuksien kehittämiseksi. Niiden asentaminen on tärkeää, jotta sivusto pysyy turvassa ja toimii ongelmitta.

Jos jätät päivitykset tekemättä, tulee päivä, jolloin sivut lakkaavat toimimasta tai ne on hakkeroitu.

Testaus ja toimivuuden varmistus

Hyvä palveluntarjoaja varmistaa, että sivusi toimivat oikein silloinkin, kun ohjelmia on päivitetty eli niihin on tullut joitakin muutoksia. Päivitysnapin painaminen ei riitä, vaan tarvitaan myös testausta, jotta sivut eivät yhtäkkiä näytä ihan omituisilta päivityksen jälkeen. Siis täytyy ihan katsoa, että kaikki näyttää siltä miltä pitääkin, ja toimii kuten ennenkin. Automaattinen päivitys saattaa aiheuttaa sen, että yhtäkkiä joku teema tai lisäosa ei sovikaan enää yhteen, ja sivu ei näy enää ollenkaan – tai näyttää erittäin oudolta. Syyn selvittämiseen ja ongelman korjaamiseen saattaa kulua hieman aikaa.

Siinä voi säästää monta päivää ja kilometrikaupalla hermoja, kun ei tarvitse paikkailla levinnyttä sivustoa, googlailla ohjeita ja yrittää saada kiinni palveluntarjoajaa, joka muutaman päivän viiveellä vastaa, että heidän palveluihinsa ei kuulu auttaminen.

Jos olet hankkinut sivujasi varten ylläpidetyn WordPress-paketin, palveluntarjoaja hoitaa päivitykset toimintatestatusti ja ilmoittaa sinulle, jos päivitykset eivät onnistu tai edellyttävät jotakin toimenpiteitä. Sinun ei tarvitse muuta kuin päivittää sisältöä. Esimerkkejä ylläpidetyistä WordPress-paketeista:

Tuki ja asiakaspalvelu

Tästä päästäänkin asiakaspalveluun. Ennen pitkää palveluntarjoajaan täytyy kuitenkin olla yhteydessä – jos ei muuten, niin palvelupaketin muuttamisen, uusien sähköpostilaatikoiden avaamisen tai vaikkapa sivuston siirron takia. Tai jos vaikkapa tunnukset ja salasanat ovat hukkuneet. Tai jos olet itse vahingossa saanut sivusi solmuun, etkä enää tiedä, miten ne saisi takaisin siihen malliin, kun ne olivat vielä viime viikolla!

Silloin nopea ja suomenkielinen asiakaspalvelu on kullan arvoinen. Ja suomenkielisellä tarkoitan myös sitä, ettei käytetä teknistä ammattislangia.

Itselläni on reilun 20 vuoden ajalta kokemusta kymmenistä eri palveluntarjoajista ja heidän asiakaspalveluistaan. Tämän kokemuksen perusteella pystyn suosittelemaan yllä mainittuja Hostaania, Shellitiä ja Zoneria, jotka pystyvät neuvomaan myös amatööriä ymmärrettävästi. Jos on apua tarvittu, näiltä sitä on aina saatu ja yleensä erittäin nopeasti.

Entäs kuukausimaksulliset kotisivukoneet – tosi houkutteleva paketti?

Moni paketti onkin hienosti markkinoitu. Sivut ja ylläpito. Ei perustamiskuluja, mutta reilu kuukausimaksu. Saattaa sopia johonkin tarkoitukseen.

Kun ajatellaan pienyrityksen nettisivujen koko elinkaarta, samalla rahalla on todennäköisesti mahdollista saada myös ammattilaisen tekemät sivut, joita on helppo päivittää, ilman teknisiä rajoituksia. Ja sitten, kun jossain vaiheessa tarvitset responsiivisuutta, enemmän hakukoneoptimointiin liittyviä ominaisuuksia ja laajempia ominaisuuksia, oletkin kiinni palveluntarjoajan sopimuksessa – tietyllä ”koneella” tehtyjä sivuja ei voi siirtää muualle (vaan sivut pitää tehdä kokonaan uusiksi, jos haluat vaihtaa palveluntarjoajaa). Sitten olet taas takaisin alkupisteessä – miettimässä, mistä kotisivutila ja kuka ne sivut tekee.

Edullinen kuukausimaksullinen paketti voi silti sopia silloin, kun tarvitaan sivut nopeasti, mutta ne eivät ole myynnin kannalta tärkeässä roolissa. Mutta jos haluat näkyvyyttä ja/tai asiakkaita netin kautta, harkitse toteustapaa tarkemmin.

Miten toimia, jos haluat vaihtaa palveluntarjoajaa – tai siis siirtää sivut palveluntarjoajalta toiselle?

Voit halutessasi siirtää pelkän domainin, pelkän palvelintilan tai molemmat. Jos haluat siirtää sivustosi kokonaan uudelle palveluntarjoajalle, kätevintä on siirtää sekä domain että palvelintila.

Uusi palveluntarjoaja yleensä pystyy hoitamaan siirron puolestasi. Tilaa uusi palvelu ja tarvittaessa domainin siirto.

Jos haluat siirtää myös olemassaolevat sivut, se täytyy tehdä erikseen. Eli sivut eivät automaattisesti siirry, kun varaat uuden palvelimen. Sivut pitää siirtää ”käsin” – jos osaat siirtää ne itse, voit sen tehdä. Voit myös kysyä uudelta palveluntarjoajaltasi, onnistuuko sivujen siirto heiltä. Jos ei, ammattilainen pystyy siirtämään sivusi uudelle palvelimelle, mikäli ne ylipäänsä pystyy siirtämään. Sekä kotimaiset Hostaan, Shellit että Zoner siirtävät WordPress-sivusi palvelimilleen maksutta – lue lisää:

Jos sinulla on WordPress-sivut, voit siirtää ne palvelimelta toiselle itsekin. Lue täältä ohjeet WordPress-sivujen siirtämiseen!

Jos sivuja ei voi siirtää (ne on tehty esimerkiksi Kotisivukoneella, Fonectalla tai vastaavalla kuukausimaksullisella paketilla), kopioi tekstit, kuvat ja muut sisällöt talteen itsellesi, jos haluat käyttää niitä uusillakin sivuillasi.

Muista myös sähköpostilaatikot

Jos sinulla on sähköpostilaatikoita vanhalla palveluntarjoajalla, tilaa uudelta palveluntarjoajalta uudet, samannimiset sähköpostilaatikot. Valitettavasti sähköpostit eivät siirry itsestään vanhalta palvelimelta uudelle, joten joudut joko itse siirtämään ne, tai tiedustelemaan, hoitaisiko palveluntarjoaja tällaisen siirron ja mihin hintaan (jotkut todella voivat hoitaa tämän edullisestikin). Tai ota käyttöön esimerkiksi Google Workspace (joka ennen tunnettiin nimellä G Suite) tai vaikkapa ProtonMail Business, jolloin sähköpostiosoitteesi toimii aina samassa paikassa, vaikka siirtelisit sivujasi palvelimelta toiselle.

Huomioi, että jos et palvelinta vaihtaessasi huolehdi vanhojen sähköpostiesi siirrosta asianmukaisesti, vanhalla palvelimella olevat postit häviävät bittiavaruuteen. Sähköpostiasioista kannattaa kysyä palveluntarjoajaltasi.

Lopuksi

Yrityksen kotisivutilan valinnassa on siis paljon asioita, joita pitää osata huomioida. Tärkeimmät ovat kuitenkin nämä:

  • Hinta ei ole tärkein kriteeri, vaan luotettavuus, turvallisuus, toimintavarmuus, nopeus ja asiakaspalvelu.
  • Kysy ammattilaiselta apua valintaan. Jos nettisivujesi tekijä on jo tiedossa, kysy, mitä hän suosittelee ja miksi.

Itse suosittelen kotimaista Hostaania, kotimaista Shellitiä sekä Zonerin WP.one-palvelua

Jos haluat WordPress-sivujesi toimivan nopeasti ja turvallisesti ja toivot sivujen ylläpidon (ja uusien sivujen perustamisen) olevan helppoa, suosittelen lämpimästi näitä kolmea WordPress-hostingia:

Hostaan SmartWP

Tällä hetkellä sivuni ja suurin osa asiakkideni sivuista sijaitsevat kotimaisen Hostaanin* palvelimella. Jos sinäkin arvostat kotimaisuutta ja huippua asiakaspalvelua – sen lisäksi että haluat nopean, toimivan ja WordPressille optimoidun palvelimen, tutustu Hostaaniin. Tukipalvelu vastaa nopeasti, ystävällisesti ja selkeästi, eikä tarvitse itse asiantuntija voidakseen ymmärtää.

Hostaanin hinnat ovat erittäin kohtuulliset – tällä hetkellä edullisin ylläpidetty WordPress-hosting eli SmartWP Lite on 9,98€ / kk – hyvä valinta esimerkiksi pienehkölle nettisivustolle. Ja jos haluat ylläpitää sivustoasi itse, tarjolla on WordPressillekin sopivia paketteja alk. 6,98 € / kk. Tarkista ajantasaiset hinnat Hostaanin sivuilta!

Hostaanin SmartWP-webhotelli sisältää valmiiksi asennetun WordPressin, jonka päivityksistä huolehdimme automaattisesti ja toimintatestatusti. Sinä voit unohtaa tekniikan ja keskittyä sisältöön.
Hostaanin SmartWP-webhotelli* sisältää valmiiksi asennetun WordPressin, jonka päivityksistä Hostaan huolehtii automaattisesti ja toimintatestatusti. Sinä voit unohtaa tekniikan ja keskittyä sisältöön.

Multim Oy:n Shellit.org

Toinen supermahtava vaihtoehto on kotimainen Shellit.org, jolla on todella nopeat LiteSpeed-palvelimet. Jos valitset WP-webhotellin WordPressille, Shellit huolehtii julkaisujärjestelmän ja sen lisäosien tietoturvapäivityksistä automaattisesti. Tarjolla on myös edullisempia paketteja, jos haluat hoitaa ohjelmistopäivitykset itse – näissäkin nopea LiteSpeed-palvelin.

Olen saanut todeta, että Shellitin nopea ja ystävällinen asiakaspalvelu toimii. Arvostan myös sitä, että palvelun taustalla on kotimaista osaamista ja asiantuntemusta.

Hinnat kannattaa tarkistaa Shellitin sivuilta, mutta nyt kirjoitushetkellä tuo täysin ylläpidetty, erittäin suorituskykyinen WP-webhotelli WordPressille maksaa 25,90 € / kk ja siinä pyörii hyvin myös verkkokauppa. Edullisemmat paketit ovat alk. 3,50 € / kk – eikä muitakaan paketteja ole hinnalla pilattu, kun vertaa mitä sillä rahalla saa.

Nopea LiteSpeed-palvelin WordPress-sivuille - Shellit.org.
Shellitin WP-webhotelli on ylläpidetty palvelu, jossa sinun ei tarvitse itse huolehtia ohjelmistopäivityksistä. Toki myös muitakin paketteja löytyy!

Zoner WP.one

Zonerin WP.one on myös erinomainen vaihtoehto, joka on monen asiakkaani käytössä. Tehokkaat, turvalliset palvelimet sopivat hyvin yrityskäyttöön, ja toki Zonerilta löytyy myös pienempiä ja edullisempia paketteja harrastekäyttöön. Zonerin chatin kautta saa apua jopa 24/7.

Zonerin WP-Cloud hyvä valinta yrityksen WordPress-sivuille.
Zonerin WP.one* hyvä valinta yrityksen WordPress-sivuille.

Seravo

Vuosia sitten käytin paljon myös Seravoa, ja palvelinratkaisultaan se on edelleen hyvä vaihtoehto tietyntyyppisille yrityksille. Seravo tarjoaa ylläpidetyn WordPress-palvelun, joka sopii erityisesti organisaatioille, joilla on käytettävissään riittävästi budjettia sivuston ylläpitoon.

Hintataso on melko korkea, ja jos sivustosi liikennemäärät kasvavat tai sivustosi on raskas, palvelupakettien hinnat voivat nousta merkittävästi (palvelupakettien ”liikennemäärä” lasketaan http-pyyntöjen perusteella, jolloin liikenteeksi kirjautuu myös esim. bottiliikenne, ja jos sivusto on tehty raskaalla builderilla kuten Elementorilla tai Avadalla, pyyntöjä tulee helposti paljon, vaikka sivusto olisi pieni ja kävijämäärät olemattomia). Lisäksi vuosittaiset hinnankorotukset ovat tavallisia, joten pitkäaikaisessa käytössä tämä kannattaa ottaa huomioon. Myös teknistä osaamista vaaditaan jonkin verran. Seravo ei myöskään enää ole kotimaisessa omistuksessa, eli ei sovi kotimaisuutta arvostaville.

Oman kokemukseni perusteella suosittelen Seravoa yrityksille, joilla on riittävä budjetti ja jotka tarvitsevat juuri Seravolta saatavia ominaisuuksia, mutta eivät tarvitse esimerkiksi nopeaa tukea. Mikäli hinta ja asiakaskokemus ovat keskeisiä valintakriteereitä, suosittelen tutustumaan muihin palveluntarjoajiin, joita olen listannut tässä artikkelissa.

Ylläpitokumppanina Seravon WP-palvelu.

*Kaupallinen yhteistyö

Lue lisää nettisivujen nopeuden merkityksestä: Testaa nettisivujesi nopeus ja tee tarvittavat toimenpiteet >>

Näitä vinkkejä saa laittaa jakoon!

17 Kommenttia

  1. Hei,
    Ajankohtaista itselleni kun haluan suomenkielistä palvelua. Hyvin on toiminut edellinenkin mutta se kieliongelma!
    Mutta tuo kustannuspuoli: esittämäsi hinta-arvio ontuu. Jos kerran hyvän saa noin satasella vuodessa? niin ei se tee kuukautta kohti 20 euroa vaan alle kympin.
    Kiitos ymmärrettävästä tekstistä!

    1. Hei Ilona,
      Kiitos viestistäsi ja palautteestasi, hyvä huomio!

      Kirjoittaessani artikkelia mielessäni oli kaksi hyvää, WordPress-sivustolle sopivaa palveluntarjoajaa: WP-palvelu ja Zoner.

      WP-Palvelun WP Mini on 18 €/kk ja Zonerilla 8,90 €/kk (tänään – hinnat ja toimitussisällöt voivat muuttua). Molemmat sopivat hyvin WordPress-käyttöön, tosin pakettien sisältö ja palvelujen kattavuus on eri. WP-Palvelun erinomaisen paketin saa siis parilla kympillä kuussa, ja Zonerin paketin hinta on noin satasen vuodessa. Ja näistä kannattaa valita se, joka on omaan tilanteeseen sopivampi.

      Nämä tiedot olisin voinut tietysti kirjoittaa suoraan artikkeliin, niin hintaesimerkit olisivat kuulostaneet järkevämmiltä 🙂

  2. Hyvä artikkeli, mutta mitä tarkoitit tällä ”Ja sitten, kun jossain vaiheessa tarvitset responsiivisuutta, hakukoneoptimointia ja laajempia ominaisuuksia, oletkin kiinni Fonectan sopimuksessa – sivuja ei voi siirtää muualle.” Tietääkseni esim mainitsemasi yritys tekee kaikista sivustoista responsiivisia ja tekee myös hakukoneoptimointia.

    1. Hei Jaana,

      Kiitos palautteestasi ja hyvästä kysymyksestäsi!

      Kotisivukone ja WordPress.org ovat hyvin erilaisia systeemejä.

      Kotisivukone on vuokra-alusta – jos maksat tietyn verran kuukaudessa, saat käyttää sitä. Jos lopetat maksamisen, menetät kaiken. Sivuja ei voi siis siirtää muualle.

      WordPress-sivut sen sijaan ovat ihan ikiomat – jos ne haluaa vaikkapa siirtää eri palvelimelle, sen voi tehdä vapaasti. WordPress-sivuille yleensäkin voi tehdä “ihan mitä tahansa” aivan vapaasti, sillä siinä käytetään avointa lähdekoodia.

      WordPressillä toteutettujen nettisivujen mahdollisuudet ovat ihan eri luokkaa verrattuna Kotisivukoneeseen – ne eivät mielestäni edes kilpaile samassa sarjassa:

      Jos on tarkoitus tehdä itse sivut nettiin ja osaamista ei ole, Kotisivukone on paljon helpompi vaihtoehto. Ja jos Kotisivukoneen ominaisuudet ovat riittävät, ei ole tarvetta siirtää sivuja muulle alustalle. Kotisivukoneessa voi ostaa tiettyjä lisäominaisuuksia, joista tosin saattaa kertyä vuosien varrella kiva summa. Kannattaa muuten tsekata myös esim. Wix.

      Jos taas tavoitteena on sivut, joita on tarkoitus käyttää tehokkaasti ja mahdollisesti laajentaa, muokata ja kehittää tulevaisuudessa (esim. verkkokauppa), WordPress on erinomainen vaihtoehto. WordPress ei maksa mitään ja ilmaisiakin lisäosia on saatavilla joka lähtöön.

      Jos siis Kotisivukoneen käyttäjälle myöhemmin tulee tarve ominaisuuksille, joita Kotisivukoneessa ei ole, sisältöä on hankala sellaisenaan siirtää eri alustalle, kuten tuossa alussa totesin. Sen sijaan, jos pieni perussivusto on alun perinkin perustettu WordPressillä (vaikka itse tehty ja ilmaiseksi), sitä on helppo laajentaa ja muokata, eikä tarvitse tehdä sivuja alusta saakka uusiksi.

      Näitähän voi verrata vaikka asumiseen: jos muuttaa kerrostaloon vuokrakaksioon, sitä ei noin vain voi muuttaa kolmioksi tai tehdä seinään parveketta. Jos ostaa tontin maalta, sinne voi rakentaa toiveidensa mukaisen talon ja tulevaisuudessa vaikka lisäsiiven ja leikkimökin.

      Kotisivukoneellakin on nykyisin responsiivisia ulkoasumalleja. Kotisivukoneen esittämien referenssien perusteella päättelin, että sivut eivät välttämättä ole aina responsiiviset ja ulkoasun muokkaaminen täysin toiveidensa mukaiseksi voi olla hankalaa. Toki WordPressilläkin, kuten millä tahansa alustalla, on mahdollista toteuttaa sivut, jotka eivät toimi kaikilla laitteilla – riippuu tekijän osaamisesta. Lisäksi molemmilla saa tehtyä sekä kaunista että rumaa jälkeä, vaikka amatöörikin saa WordPressin ilmaisilla ulkoasuteemoilla tehtyä todella häikäiseviä toteutuksia.

      Ja vielä hakukoneoptimoinnista: Vaikka Fonectalta voi ostaa hakukoneoptimointia palveluna, se ei kuitenkaan tarkoita, että hakukoneoptimointi sisältyy kuukausimaksuun tai että Kotisivukoneella tehdyt sivut on jotenkin automaattisesti hakukoneoptimoitu.

      Onneksi nykyisin on vaihtoehtoja joista valita – jokaiselle löytyy varmasti hyvä alusta, kunhan ensin vähän vertailee! Mielenkiintoinen vertailu eri alustojen käytöstä löytyy esimerkiksi Soile Lukkarisen blogista: http://topik.fi/blog/vertailussa-kotisivualustat/ ja tässä Perustamon blogissa on myös kokemuksia Kotisivukoneesta: http://www.perustamo.com/markkinointi/kotisivukone-kokemuksia/. Ja tässä vielä pari vaihtoehtoa Kotisivukoneelle: http://www.perustamo.com/markkinointi/kotisivut-halvalla-ja-nopeasti/.

  3. Kyllä Zonerilla tuntuisi olevan edullisimmat ja parhaimmat palvelut tämän suhteen (ml. tuki), varsinkin jos on tarve myös kotisivutilalle.

    Tässä suora linkki webhotelleihin (kotisivutila + sähköpostit): https://www.zoner.fi/?affiliates=91

    1. Kyllä, Zonerista on minullakin oikein hyviä kokemuksia, kunhan vain osaa, muistaa ja ehtii huolehtia WordPressin teemojen ja lisäosien päivityksistä ja varmistaa niiden toimivuuden myös päivitysten jälkeen.

      WP-Palvelua suosittelenkin juuri siksi, että sivujen kanssa elo ja olo on hyvin huoletonta, kun ei tarvitse itse pohtia päivityksiä ja tietoturva-asioita – riittää kun päivittää sivujensa sisältöä.

      Edit 18.9.2018: Myös Zonerilla on nyt myös kattava palvelu: WP Cloud -palvelu sisältää WordPressin, teemojen ja lisäosien päivityksen tarkastuksineen. Lue lisää täältä: Zoner WP Cloud

  4. Ei anna kovin ammattitaitoista kuvaa jos itse käytät wp-palvelua. Ihan jo pienelläkin osaamisella kukaan ei maksa ylimääräistä noista ominaisuuksista.

    1. Hei Tero,

      Kiitos viestistäsi! Ymmärrän näkemyksesi täysin. Olen itsekin ajatellut ennen ihan samalla tavalla: tottakai kannattaa tehdä itse ja säästää (rahaa) aina kun mahdollista.

      Mutta koska aika on rajallista, käytän aikani mieluiten siihen, mistä eniten tykkään. Ja se ei ole esim. WordPressin lisäosien päivitys, palvelimen säätö tai muu vastaava. Vaikka esim. WP:n päivityksiin ei sinänsä menisi kerralla kauaa aikaa yhden nettisivuston kanssa, niin siitä huolimatta se ei ole mielipuuhaani. Olen aiemmin tarjonnut tällaista palvelua myös asiakkailleni – ja montaa muutakin nettisivuja läheltä liippaavaa asiaa logosuunnittelusta toimistopalveluihin – mutta vihdoin sisäistänyt, että nettisivujen suunnittelu on minun juttuni, ja muut palvelut hankin luotettavilta yhteistyökumppaneilta.

      Samalla periaatteella toimin muillakin elämänalueilla: vaikka osaan tehdä kirjanpitoni, täyttää veroilmoituksen, pestä ikkunat, vaihtaa autoon renkaat tai leikata otsatukkaani itse lyhyemmäksi sen sijaan että maksan jollekin ulkopuoliselle siitä, niin siitä huolimatta ulkoistan nämä hommat, koska käytän aikaani mieluummin johonkin mieluisampaan hommaan.

      Olen havainnut, että monella yrittäjällä on sama juttu – aika ei oikein riitä edes oman liiketoiminnan pyörittämiseen. Jos aikaa saa nipistettyä markkinointiin (ja vaikkapa nettisivujen sisällöntuotantoon), niin ei sitä kyllä jää ohjelmistojen ja tekniikan toimivuudesta ja tietotekniikasta huolehtimiseen. Etenkin, kun ne pitää opetella nollasta. Tällöin tarvitaan luotettavaa tahoa, joka huolehtii, että tekniikka on kunnossa ja nettisivut pysyvät pystyssä. Siksi suosittelen WP-palvelua.

  5. Moi! Tuo Shellit vaikuttaa tosi paljon edullisemmalta kuin WP-palvelu ja Zoner. Mitä nyt en hoksaa sisältöjen erossa? Tarpeeni on siis kotisivuille tila ja nopea latautuvuus,turvalliset sivut, ehkä oma domain-osoite fi-päätteellä ja se ettei kukaan kaappaisi sivustoani. Verkkokauppamahdollisuus on ajankohtaista ehkä kaukaisemmassa tulevaisuudessa.

    1. Hei Leena!

      WordPressille optimoitu palvelu Shellit.orgissa vastaa parhaiten näitä WP-palvelun ja Zonerin WP-Cloud- paketteja ja hintakin on samaa luokkaa. Silloin nämä kaikki sisältävät WordPressin ylläpitopalvelut.

      Shellit-palvelussa on myös webhotelleja, jotka ovat huomattavasti edullisempia (hinta alk. muutama euro/kk). Myös Zonerilla on edullisia webhotelleja. Mutta nämä ”tavalliset” webhotellit eivät siis sisällä WordPressille optimoitua ympäristöä (vaikka WordPress sinänsä siellä pyörisikin), eikä ”tavallinen” webhotelli sisällä myöskään WordPressin ylläpitoa.

      Joten jos haluat verrata vaikka näitä jokaisen yllämainitun palveluntarjoajan edullisimpia WordPressille suunnattuja paketteja, tässä suorat linkit:
      – Shellit (WordPress Perus nyt 18 €/kk sis alv 24%): https://www.shellit.org/wordpress-webhotelli
      – Zoner (Starter nyt 16 €/kk alv 0%): https://www.zoner.fi/wordpress/
      – WP-palvelu: (WP Mini 18 €/kk alv 0%): https://wp-palvelu.fi/hinnasto/

      Palvelujen sisältö varmasti eroaa jonkin verran toisistaan, mutta mielestäni kaikki nämä ovat tällä hetkellä hyvä vaihtoehtoja WordPress -sivuja varten.

  6. Sinulle taidettiin maksaa tästä julkaisusta. Tarkistin viestintäviraston sivuilta, että olette itse hankkineet kotisivunne gandi.net yritykseltä hintaan 15€ …..

    Lukijoille tiedoksi!!!

    1. Hei,
      Kiitos palautteestasi ja mukava huomata, että sinäkin haluat huolehtia blogini lukijoista! Tästä julkaisusta ei ole maksettu minulle, kuten ei muistakaan julkaisuistani 🙂 Suosittelen mielelläni hyväksi kokemiani tuotteita ja palveluja niin yrittäjänä kuin yksityishenkilönäkin.

      Vaikka domainini tiedoissa verkkotunnuksen välittäjä on gandi.net, verkkotunnus on silti voitu hankkia esim. osana palvelupakettia, kuten itse olen tehnyt. En siis maksa verkkotunnuksestani Gandille. Jos haluat tietää, paljonko maksan omasta palvelupaketistani (joka sisältää myös domainin), voit katsoa ajantasaisen hinnaston WP-palvelun sivulta: https://wp-palvelu.fi/hinnasto/. Voit halutessasi kysyä lisätietoja suoraan WP-palvelusta, mikäli jokin asia jää epäilyttämään.

      Käytössäni on myös toinen domain (vanha www-osoitteeni), jossa myös lukee välittäjän tiedoissa aivan eri taho (eNom) kuin se, joka minua domainista laskuttaa. Tämä on siis aivan normaali käytäntö, jos domainia ei ole hankittu suoraan verkkotunnuksen välittäjältä.

      Pelkän domainin rekisteröinti ei kuitenkaan riitä, jos halutaan nettisivut käyttöön – tarvitaan myös palvelintilaa. Tämän vuoksi koko paketin (domain + palvelintila) vuosimaksu on aina suurempi kuin pelkän domainin vuosimaksu. Eli vaikka hankkisin domainini suoraan Gandilta tai joltakin muulta välittäjältä, minun pitäisi vielä lisäksi hankkia palvelintila muualta ja maksaa siitä.

      Toivottavasti tämä selvensi asiaa! Otathan yhteyttä, mikäli jokin asia jäi vielä mietityttämään.

  7. Hei kannattaako zoner ottaa esim. Wix verkkosivuille? Minä en ymmärrä näistä hölkäsen pöläystä mutta nettisivut oli helppo luoda wixiin. Nyt pitäisi vaan hankkia muu tarvittava eli domain? Ja siihen liitetty sähköposti.. Kiitos!!

    1. Tai siis jos ei zoner mikä muu toimisi wixin kanssa??

      1. Hei,

        Wix on sellainen kotisivukone, jota varten sinun ei tarvitse hankkia omaa kotisivutilaa. Sinun ei siis tarvitse asentaa Wixiä webhotelliin. Tarvitset kuitenkin domainin (www-osoitteen), ja sen voit hyvin hankkia Zonerin kautta. Zonerin ystävällinen asiakaspalvelu varmastikin auttaa asiassa eteenpäin!

        Käytännössä teet siis sivut Wixillä (ja maksat kotisivutilasta & editorista heille), ja jos haluat https://minun-sivu.wix.com/minun-sivu -tyyppisen osoitteen tilalle oman osoitteen, voit hankkia sen vaikkapa Zonerilta (ja maksat vain domainista Zonerille).

        Toivottavasti tästä oli apua!

  8. Hei Mia, Mitä suosittelisit jos haluaisi tehdä kotisivun valokuvausharrastuksestani. Minulla ei ole vielä uutta domainia. Vanhan, jonka ostin kun asuimme Ruotsissa, olen jättänyt pois joten nyt haluaisin uuden .fi päätteisen. Minulla oli kotisivu Simpesiten kautta mutta ihmeellisesti hinta nousi koko ajan joten sanoin irti sen. Mitä suosittelisit? Kiitos paljon etukäteen.

    1. Hei Kirsti!

      Jos teet tai teetät WordPress-sivut, suosittelen sivujen asennusta WP-palveluun, ja domaininkin voi hankkia sitä kautta samalla.

      Jos WordPress ei ole ennestään tuttu julkaisujärjestelmä ja haluat kuitenkin tehdä nettisivut itse, kannattaa tsekata esim. Zonerin Kotisivukone, Squarespace tai Wix. Kannattaa vertailla näiden palvelujen sisältöjä ja hinnoittelua – voisiko joku niistä olla sopiva?

Kommentit on suljettu.