Kaupallinen yhteistyö: Osa linkeistä on affiliate-linkkejä. Merkitsen ne tähdellä*. Jos klikkaat tällaista linkkiä ja ostat maksullisen palvelun, saan siitä suosittelupalkkion. Tämä ei maksa sinulle yhtään enempää ja kyseistä palvelua suosittelisin myös ilman kaupallista yhteistyötä. Jos et halua klikata artikkelissa olevia linkkejä, voit googlettaa ne! Suosittelen vain palveluja,  joista minulla on hyviä kokemuksia.

On tullut aika hankkia oma verkkotunnus eli www-osoite, ja avata yrityksen nettisivut. Miten kannattaa edetä? Vaihtoehtoja kun näyttää olevan ihan valtavasti. Täytyykö tietää, mitä tarkoittavat php, MySQL, DNS, SSL, tarvitsenko tietokantaa, montako GB pitää olla tilaa, mikä on nimipalvelin, kuinka monen eri tahon kanssa pitää asioida…? 

Lyhyesti: Markalla saa markan palvelun, joten älä valitse hinnan perusteella. Valitse luotettava palveluntarjoaja, jota myös ammattilaiset käyttävät. Sieltä saat toimivan palvelintilan, domainin rekisteröinnin, SSL-sertifikaatin ja sähköpostipalvelut. Jos sivusi on tehty (tai tehdään) WordPressillä, valitsisin jonkun seuraavista:

Domainin valinta ja rekisteröinti

Yleensä verkkotunnus eli domain kannattaa varata samasta paikasta kuin kotisivutilakin.

Jos sinulla on jo hyvä idea domain-nimeksi, rekisteröi se mahdollisimman pian, vaikket heti ottaisikaan sitä käyttöön. Tämä siksi, etteivät kilpailijat ehdi varaamaan sitä nenäsi edestä. Tästä syystä ei myöskään välttämättä kannata jakaa bisnesideoitaan ja tulevan yrityksen nimi-ideoita yleisillä keskustelupalstoilla: joku saattaa hyödyntää saamasi idean ja varata sen kaavailemasi domainin, ja joudut aloittamaan miettimisen taas alusta.

Mikä domainpääte kannattaa valita?

Jos sivusto on suunnattu suomenkielisille tai suomalaisille käyttäjille, valitse fi-domain.

Jos kohdeyleisösi on ulkomailla, valitse esimerkiksi com-pääte tai jonkin kohdemaasi oma domainpääte.

Suojaa yrityksesi identiteetti ottamalla käyttöön ainakin pari tärkeintä domainpäätettä

Voit myös rekisteröidä itsellesi useita eri domainpäätteitä, jos ne ovat vapaana, mutta se ei ole mitenkään pakollista.

Kannattaa kuitenkin miettiä, että jos sinulla on käytössäsi domain yrityksesinimi.fi ja bisneksestäsi alkaa tulla kannattavaa – jossain vaiheessa saattaa käydä niin, että joku muu varaa domainin yrityksesinimi.com ja jopa alkaa esiintyä sinun yrityksenäsi. Jos yrityksesi on jo tunnettu, tuo uusi kilpailijasi voi hyödyntää nimeäsi ja tekemääsi markkinointia, ja ihmiset saattavat ryhtyä kilpailijasi asiakkaiksi kuvitellen olevansa sinun yrityksesi asiakkaita. Tällaisia tapauksia on jo ollut Suomessakin. Siksi kannattaa varata itselle ainakin .fi- ja .com -päätteiset domainit, koska ne ovat ne yleisimmät Suomessa käytetyt domainpäätteet, ja hinta kuitenkin 10-20 euron luokkaa vuodessa.

Varoitus: Kun olet varannut jonkin verkkotunnuksen käyttöösi (esim. .fi- tai .com -päätteisen domainin), sinulle saattaa tulla huolestuttavia kirjeitä, puheluja tai sähköpostiviestejä taholta, joka kertoo, että “joku muu on juuri varaamassa domainiasi päätteellä .åäö, .ch, .jne” tai jollakin muulla päätteellä. Näitä päätteitä kun on satoja. Sinulle sanotaan, että “varaa domain välittömästi tästä, niin se ei päädy ulkopuolisten käsiin”.  ÄLÄ VARAA. Kyseessä on erittäin kyseenalainen keino myydä erilaisia domaineja kalliimmalla kuin niiden todellinen hinta olisi.

Jos sinulle tulee tällainen yhteydenotto, niin mieti ensin:

    • tarvitsetko jotakin tiettyä domainpäätettä nykyisen domainisi rinnalle? Jos sinulla on .fi -ja .com-päätteet, et välttämättä tarvitse muita, ainakaan mitään kovin erikoisia.
    • jos huomaat että sinulla on vain .fi-domain ja haluat sen rinnalle .com-domainin (tai toisinpäin) tai jonkin muun domainpäätteen, varaa kyseinen domain itse vaikkapa nykyisen palveluntarjoajasi kautta lisäverkkotunnukseksi. Tämä todennäköisesti maksaa vain murto-osan siitä, mitä se maksaisi tuon yhteyttä ottaneen tahon kautta.

 

Viestintäviraston sivuilta voit tarkistaa, onko haluamasi fi-verkkotunnus vapaana: Tarkista, onko .fi -päätteinen verkkotunnus vapaa. Myös useimpien verkkotunnusvälittäjien sivuilta on mahdollista nähdä, onko domain varattavissa vai onko sen jo joku ehtinyt varata. Esimerkiksi Hostaanin domainhausta*  tai Zonerin domainhausta* voit tarkistaa tilanteen. Sieltä löydät myös lisää tietoa domainin rekisteröimisestä.

Myös fi-päätteiset verkkotunnukset varataan suoraan verkkotunnuksen välittäjältä – ei siis enää Viestintävirastosta, kuten ennen. Viestintäviraston sivuilta löydät kuitenkin kaikki verkkotunnuksen välittäjät: Etsi välittäjää Viestintäviraston sivuilta.

Huomioi myös, että domainin voi hankkia eri paikasta kuin palvelintilan. Tällöin tietysti täytyy maksaa domainista yhteen paikkaan ja palvelintilasta toiseen paikkaan.

Myös sähköpostilaatikot voivat olla samalla palvelimella kuin sivutkin – tai sitten jossain muualla. Palveluntarjoajasi auttaa sinua näissä asioissa.

Varo domainhuijareita!

Saatat saada puhelimitse tai sähköpostitse yhteydenottoja, joissa kerrotaan, että joku ulkopuolinen taho on varaamassa sinulle kuuluvaa domainia. Jos toimit heti, soittaja varaa domainit sinulle ja pelastaa sinut monenlaisilta uhkilta. MUTTA VARO! Tämä on huijaus. Lue lisää: Domainhuijaus – älä mene lankaan.

Mistä domain ja palvelintila kannattaa hankkia?

Palveluntarjoajia ja verkkotunnuksen välittäjiä on moneen lähtöön ja heidän tarjoamissaan paketeissa suuria eroja. Se, mikä sopii yhdelle asiakkaalle, ei välttämättä riitäkään toiselle.

Jos kysyt neuvoa internetin keskustelupalstoilla tai Facebook-ryhmissä, saat suosituksia laidasta laitaan. Ihmiset suosittelevat helposti sitä, mitä ovat itse tottuneet käyttämään, riippumatta siitä, onko se oikeasti hyvä vaihtoehto juuri sinun tarpeisiisi. Todennäköisesti saat myös ristiriitaista tietoa ja väärääkin informaatiota, puhumattakaan teknisistä termeistä, jotka ovat ehkä menneet yli hilseen jo neuvojaltakin.

Konsultoi siis ammattilaista! Sellaista, joka on näiden asioiden kanssa tekemisissä päivittäin. Kysy vaikkapa kokeneelta nettisivujen tekijältä, mitä hän suosittelee. Jos epäilet puolueettomuutta, voit kysyä vaikka kolmea eri vaihtoehtoa – ja valitse itse niistä.

Tässä kuitenkin hieman vinkkejä valinnan tueksi:

Edulliset webhotellit sopivat vain harrastuskäyttöön

Jos nettisivut tulevat harrastuskäyttöön, nopeudella ja toimintavarmuudella ei ole suurta merkitystä. Jos sivuille ei ole odotettavissa suuria kävijäryntäyksiä, hinta voi olla yksi valintakriteereistä. Jos et usko tarvitsevasi teknistä tukea ja pystyt huolehtimaan tietoturvasta ja varmuuskopioinneista itsenäisesti, harrastuskäyttöön sopivia vaihtoehtoja löytyy hyvin edullisesti, alkaen parista eurosta kuukaudessa. Joskus hintaan sisältyy verkkotunnus, ja joskus se pitää tilata erikseen, mutta sen saa yleensä samassa paketissa tilauksen yhteydessä.

Teknisesti moneen edulliseenkin webhotellipakettiin voidaan asentaa esimerkiksi WordPress tai muu julkaisujärjestelmä, mutta sivujen toiminta saattaa takkuilla. Miksi?

Usein edulliset palvelintilat ovat sellaisia, että ne on jaettu monelle, monelle eri sivustolle. Kun parilla sivustolla on kävijöitä, muutkin menevät jökkiin. Jos yhdellä sivustolla on joku tekninen ongelma, se saattaa jumittaa muutkin sivustot. Jos siis aiot perustaa yrityksellesi kotisivut, ei kannata edes harkita perinteisiä webhotelleja.

Yrityksen WordPress-sivuja ei siis kannata laittaa sinne halvimpaan webhotelliin.

Valitse yrityskäyttöön osaava ja luotettava kumppani

Jos olet hankkimassa kotisivutilaa yrityksen nettisivuja varten, palveluntarjoajalta vaaditaan huomattavasti enemmän. Pienelle yritykselle sopivan, toimivan palvelun vuosimaksu on noin sadan euron luokkaa, eli kuukaudessa parin kympin kieppeillä. Hinta yleensä sisältää myös domainin ja sähköpostilaatikoita.

Parinkympin paketti voi jo riittää takaamaan toimivuuden, turvallisuuden sekä mielenrauhan!

Nopeus ja toimintavarmuus

Sivujen pitää toimia ilman katkoja ja viiveitä silloinkin, kun kävijöitä on enemmän kuin pari kappaletta kerrallaan, sillä ihmiset eivät jaksa montaa sekuntia odottaa sivujen avautumista. Pelkästään tämän takia perinteiset webhotellit kannattaa unohtaa.

Esimerkiksi omat sivuni olivat alun perin tavallisessa, halvassa webhotellissa. Vaikka kyseessä oli pieni sivusto, jossa on lähinnä tekstiä ja pieniä kuvia, ne latautuivat   t o d e l l a   h i t a a s t i. Nopeustesteillä testattuna latausaika oli 8-16 sekunnin luokkaa, vaikka käytännössä siihen saattoi mennä jopa enemmän aikaa. Kuka jaksaa odottaa 8-16 sekuntia sivujen avautumista? Ei kukaan, paitsi korkeintaan sivujen omistaja itse…

Siirsin sivut uudelle palvelimelle, joka oli rakennettu nimenomaan WordPress -sivujen ylläpitoon. Latausajaksi tuli noin sekunti.

Palvelimen sijainti vaikuttaa nopeuteen. Kotimaassa sijaitseva palvelin on hyvä vaihtoehto. Paikallinen puhelinyhtiö ei kuitenkaan ole yleensä paras vaihtoehto. Vaikka monet puhelinyhtiöt edelleen tarjoavat näitä palveluja, se ei kuitenkaan ole heidän ydinosaamisaluettaan.

Nopeus vaikuttaa myös hakukonenäkyvyyteen. Jos tavoitteenasi on päästä Googlen etusivulle, huolehdi, että sivut toimivat nopeasti. Jos sinulla on WordPress-sivut, valitse palveluntarjoajaksi sellainen taho, joka tarjoaa nimenomaan WordPressille optimoitua palvelinympäristöä. Huomioi myös, että HTTP/2, eli uusi, nopeampi yhteysprotokolla, toimii vain suojatuilla HTTPS-yhteyksillä.

Testaa nettisivujesi nopeus

HTTPS-yhteys ja SSL-sertifikaati

Enää ei saa unohtaa SSL-suojausta! Varmista, että se kuuluu pakettiin (siitä ei välttämättä tule edes lisäkustannuksia). Jos SSL ei ole käytössä, hakukonenäkyvyys laskee.

Jos SSL ei ole käytössä, käyttäjän selaimeen voi tulla turvallisuusvaroitus, mikä taatusti karkoittaa kävijät. Lisäksi selaimen osoiterivillä ei ole lukon kuvaa, ja Chrome-selain ilmoittaa, että sivusto ei ole turvallinen.

Webhotelli - valitse webhotelli, jossa on myös SSL

Halvoissa webhotelleissa SSL ei välttämättä ole käytössä ollenkaan.

 

Tarkista siis palvelua varatessasi, että palveluun kuuluu SSL-sertifikaatti. Lue tarkemmat, selkeät perustelut Seravon blogista: Älä pelottele pois vierailijoitasi

Lue lisää SSL-suojauksesta täältä.

Turvallisuus

Hyvä palveluntarjoaja huolehtii siitä, että palvelin ja ohjelmistot toimivat. Sinun ei tarvitse kytätä, ovatko sivut toiminnassa eikä pohtia, onkohan sivuille mahdollisesti hakkeroiduttu. Hyvä palveluntarjoaja myös huolehtii siitä, että sivustosi on turvassa ja varmuuskopiointi tapahtuu automaattisesti.

Tällöin ei myöskään tule joillekin perus-webhotellipalveluntarjoajille tyypillisiä tilanteita, jolloin palveluntarjoaja päivittää ohjelmistoaan, ja hups, samalla kaikkiin samalla palvelimella oleviin webhotelleihin palautuu puolen vuoden takainen varmuuskopio. Tai tietokantojen salasanat nollautuvat.

Ja tätä kun kysyy asiakaspalvelusta, vastausta ei tule, ja jos tulee, niin asialle ei tehdä mitään, koska se ei kuulu sopimukseen.

Päivitykset

Jos et halua käyttää aikaasi esimerkiksi WordPressin, lisäosien ja teeman päivityksiin (saati muiden teknisten ongelmien selvittelyyn!), vaan haluat keskittyä omaan liiketoimintaasi ja sivujen sisällön päivittämiseen, valitse palveluntarjoaja, joka hoitaa myös ohjelmiston päivitykset.

Miksi WordPressiä – ja muita julkaisujärjestelmiä – pitää sitten päivittää?

WordPressiä, sen lisäosia ja ulkoasuteemaa pitää päivittää säännöllisesti, sillä niistä tulee jatkuvasti uusia versioita. Päivityksiä julkaistaan koko ajan tietoturvan, toimivuuden ja ominaisuuksien kehittämiseksi. Niiden asentaminen on tärkeää, jotta sivusto pysyy turvassa ja toimii ongelmitta.

Jos jätät päivitykset tekemättä, tulee päivä, jolloin sivut lakkaavat toimimasta tai ne on hakkeroitu.

Testaus ja toimivuuden varmistus

Hyvä palveluntarjoaja varmistaa, että sivusi toimivat oikein silloinkin, kun ohjelmia on päivitetty eli niihin on tullut joitakin muutoksia. Päivitysnapin painaminen ei riitä, vaan tarvitaan myös testausta, jotta sivut eivät yhtäkkiä näytä ihan omituisilta päivityksen jälkeen. Siis täytyy ihan katsoa, että kaikki näyttää siltä miltä pitääkin, ja toimii kuten ennenkin. Automaattinen päivitys saattaa aiheuttaa sen, että yhtäkkiä joku teema tai lisäosa ei sovikaan enää yhteen, ja sivu ei näy enää ollenkaan – tai näyttää erittäin oudolta. Syyn selvittämiseen ja ongelman korjaamiseen saattaa kulua hieman aikaa.

Siinä voi säästää monta päivää ja kilometrikaupalla hermoja, kun ei tarvitse paikkailla levinnyttä sivustoa, googlailla ohjeita ja yrittää saada kiinni palveluntarjoajaa, joka muutaman päivän viiveellä vastaa, että heidän palveluihinsa ei kuulu auttaminen.

Tuki ja asiakaspalvelu

Tästä päästäänkin asiakaspalveluun. Ennen pitkää palveluntarjoajaan täytyy kuitenkin olla yhteydessä – jos ei muuten, niin palvelupaketin muuttamisen, uusien sähköpostilaatikoiden avaamisen tai vaikkapa sivuston siirron takia. Tai jos vaikkapa tunnukset ja salasanat ovat hukkuneet. Tai jos olet itse vahingossa saanut sivusi solmuun, etkä enää tiedä, miten ne saisi takaisin siihen malliin, kun ne olivat vielä viime viikolla!

Silloin nopea ja suomenkielinen asiakaspalvelu on kullan arvoinen. Ja suomenkielisellä tarkoitan myös sitä, ettei käytetä teknistä ammattislangia.

Entäs kuukausimaksulliset kotisivukoneet – tosi houkutteleva paketti?

Moni paketti onkin hienosti markkinoitu. Sivut ja ylläpito.

Mutta samalla rahalla saat myös ammattilaisen tekemät sivut, joita on helppo päivittää, ilman teknisiä rajoituksia. Ja sitten, kun jossain vaiheessa tarvitset responsiivisuutta, hakukoneoptimointia ja laajempia ominaisuuksia, oletkin kiinni palveluntarjoajan sopimuksessa – sivuja ei voi siirtää muualle. Sitten olet taas takaisin alkupisteessä – miettimässä, mistä kotisivutila ja kuka ne sivut tekee.

Miten toimia, jos haluat vaihtaa palveluntarjoajaa?

Uusi palveluntarjoaja yleensä pystyy hoitamaan siirron puolestasi. Tilaa uusi palvelu ja domainin siirto. Jos haluat siirtää myös olemassaolevat sivut, se täytyy tehdä erikseen. Kysy uudelta palveluntarjoajaltasi, onnistuuko se heiltä. Jos ei, ammattilainen pystyy siirtämään sivusi uudelle palvelimelle, mikäli ne ylipäänsä pystyy siirtämään. Sekä kotimainen Hostaan että Zoner siirtävät WordPress-sivusi palvelimilleen maksutta – lue lisää:

Jos sinulla on WordPress-sivut, voit siirtää ne palvelimelta toiselle itsekin. Lue täältä ohjeet WordPress-sivujen siirtämiseen!

Jos sivuja ei voi siirtää (ne on tehty esimerkiksi Kotisivukoneella, Fonectalla tai vastaavalla kuukausimaksullisella paketilla), kopioi tekstit, kuvat ja muut sisällöt talteen itsellesi, jos haluat käyttää niitä uusillakin sivuillasi.

Jos sinulla on sähköpostilaatikoita vanhalla palveluntarjoajalla, tilaa uudelta palveluntarjoajalta uudet, samannimiset sähköpostilaatikot. Tai ota käyttöön esimerkiksi G Suite. Muuten osoitteeseesi lähetetyt, vanhalla palvelimella olevat postit häviävät bittiavaruuteen. Sähköpostiasioista kannattaa kysyä palveluntarjoajaltasi.

Lopuksi

Kotisivutilan valinnassa on siis paljon asioita, joita pitää osata huomioida. Tärkeimmät ovat kuitenkin nämä:

  • Hinta ei ole tärkein kriteeri, vaan luotettavuus, turvallisuus, toimintavarmuus, nopeus ja asiakaspalvelu.
  • Kysy ammattilaiselta apua valintaan. Jos nettisivujesi tekijä on jo tiedossa, kysy, mitä hän suosittelee ja miksi.

Itse suosittelen WP-palvelua ja kotimaista Hostaania

Käytän itse omilla sivuillani kotimaista WP-palvelua. WP-palvelu on WordPress-verkkosivustoille optimoitu hosting- ja ylläpitoratkaisu. Se huolehtii sivustojen nopeudesta, turvallisuudesta ja teknisestä toimivuudesta. WP-palvelun tuottaa Seravo Oy, joka on erikoistunut avoimen lähdekoodin ohjelmistoihin ja palveluihin. Lue WP-palvelun sivuilta, mitä kaikkea palvelu sisältää verrattuna normaaleihin webhotelleihin: WP-palvelun palvelintila ja ylläpito.

Ylläpitokumppanina Seravon WP-palvelu.

Seravo* varmistaa, että WordPress-sivustosi pysyy nopeana, toimivana ja turvallisena.

Vastaavaa palvelua tarjoaa myös täysin kotimainen Hostaan*. Mikäli  siis arvostat kotimaisuutta ja huippua asiakaspalvelua – sen lisäksi että haluat nopean, toimivan ja WordPressille optimoidun palvelimen, tutustu Hostaaniin. Myös hinnat ovat erittäin kohtuulliset:

Hostaanin SmartWP-webhotelli sisältää valmiiksi asennetun WordPressin, jonka päivityksistä huolehdimme automaattisesti ja toimintatestatusti. Sinä voit unohtaa tekniikan ja keskittyä sisältöön.

Hostaanin SmartWP-webhotelli* sisältää valmiiksi asennetun WordPressin, jonka päivityksistä Hostaan huolehtii automaattisesti ja toimintatestatusti. Sinä voit unohtaa tekniikan ja keskittyä sisältöön.

 

Ja myös Zonerin WP-Cloud on hyvä vaihtoehto:

Zonerin WP-Cloud hyvä valinta yrityksen WordPress-sivuille.

Zonerin WP-Cloud* hyvä valinta yrityksen WordPress-sivuille.

 

 

*Kaupallinen yhteistyö

Lue lisää nettisivujen nopeuden merkityksestä: Testaa nettisivujesi nopeus ja tee tarvittavat toimenpiteet >>