Varo domainhuijausta! Onko joku kuulemma varaamassa sinulle kuuluvaa domainpäätettä? Nyt tarkkana!

Oletko saanut puhelun, jossa ystävällisesti kerrotaan, että joku on juuri varaamassa SINUN omistamaasi domainia, mutta eri päätteellä? Ja nyt sinua kehotetaan rekisteröimään nämä eri domainpäätteet pikaisesti, sillä muuten joku ulkopuolinen taho vie ne nenäsi edestä ja kenties käyttää niitä kyseenalaisiin tarkoituksiin.

Puhelussa saatetaan jopa väittää, että viranomainen on määrännyt ottamaan sinuun yhteyttä – tai että soittaja itse on viranomainen. Tulee helposti sellainen tunne, että nyt on pakko toimia kuten puhelussa kehotetaan.

Tällainen puhelu on huijaus.

Kenenkään ei tarvitse YRITTÄÄ varata erilaisia domainpäätteitä, jos ne ovat vapaana, sillä vapaana olevan domainin voi rekisteröidä. Mikään domaineja myyvä taho ei saa ilmoitusta siitä, jos joku YRITTÄÄ varata jotakin domainia jossakin päin maailmaa.

Ja vaikka puhelinmyyjä väittää, että sinulla on etuosto-oikeus tiettyihin domaineihin, se on puppua. Lähes kuka tahansa voi rekisteröidä minkä tahansa rekisteröitävissä olevan domainin.

Domainpäätteitä on vaikka kuinka paljon.
Erilaisia domainpäätteitä on vaikka kuinka paljon.

Tietenkin sinulle annetaan vaikutelma, että jos et nyt osta näitä domainpäätteitä ja maksa pyydettyä hintaa, joku muu ostaa ne ja siitä seuraa sitten jotain ikävää. Mutta höpsis.

Todellisuudessa ei tapahdu yhtään mitään. Todellisuudessa kukaan ei ole varaamassa noita domainpäätteitä. Ole siis rauhassa – mitään ei tapahdu, vaikket ostaisi noita domaineja. Nuo väitteet ovat vain myyntikikkoja.

Jos tällaisen puhelun jälkeen sinulle tulee tunne, että .fi-domainin rinnalle voisi hankkia vaikkapa .com- tai .net-päätteisen domainin, se on aivan ok ja voi olla ihan järkevää. Mutta mieti mistä domainin hankit. Älä hanki sitä sellaiselta myyjältä, joka tyrkyttää sitä epärehellisin keinoin ja ottaa siitä reilua ylihintaa.

Huom! Puhelujen lisäksi tällaisia yhteydenottoja tulee myös sähköpostitse (esimerkki Yrittäjien sivuilla) ja postitse. Kirjeenä saapuva ilmoitus saattaa olla hyvinkin virallisen oloinen lomakkeineen ja viranomaismerkintöineen. Älä haksahda tällaisiin domain-huijauksiin. Jos epäröit, kysy vaikkapa nettisivujesi tekijän näkemystä asiaan.

Mistä domain kannattaa ostaa

Voit ostaa tarpeellisiksi kokemasi domainit jonkun normaalin domainvälittäjän kautta ja huomattavasti edullisemmin kuin sinulle puhelimessa tarjottiin.

Todennäköisesti voit varata lisädomainin kätevästi sieltä, mistä olet hankkinut nykyisenkin domainisi ja kotisivutilasi. Kannattaa kuitenkin varmistaa, että hinta on kohtuullinen (.fi-domain tai .com-domain suunnilleen 15-25 euroa/vuosi näyttää olevan yleinen hinta Suomessa tällä hetkellä JA HUOM: voi olla muitakin hintoja, tsekkasin vain muutamalta tunnetulta domainvälittäjältä) ja arvioi myös, että myyjä vaikuttaa luotettavalta.

Domainia ei ole kuitenkaan pakko hankkia sieltä, mistä muut domainisi tai webhotellipakettisi on hankittu. Esimerkiksi Zonerin kautta domainin hankinta onnistuu parilla klikkauksella, ja saat sen nopeasti käyttöösi (tällä hetkellä eka vuosi puoleen hintaan). Katso onko haluamasi domain vapaana ja varaa se: Zonerin domainhaku >.

Eri domainpäätteistä samoille sivuille?

Vaikka sinulla olisi vain yhdet nettisivut, voit ohjata niihin useampia osoitteita. Tällöin kaikista rekisteröimistäsi & ohjaamistasi domaineista pääsee sinun sivuillesi.

Esimerkiksi minun sivuni ovat osoitteessa miiaylinen.fi. Olen myös itse varannut vastaavan .com-päätteisen domainin eli miiaylinen.com sen vuoksi, että .fi- ja .com-päätteet ovat Suomessa niin yleisiä.

Jos joku kirjoittaa nettiosoitteeni suoraan osoiteriville eikä muista onko se .com- vai .fi-päätteinen, kummastakin osoitteesta pääsee samoille sivuille.

Toinen syy siihen, että varasin molemmat on se, että kukaan muu ei voi varata näitä domaineja. Hintakaan ei päätä huimaa, kympin luokkaa per vuosi.

Montako domainpäätettä on olemassa?

Domainpäätteitä on kuitenkin vielä satoja, satoja lisää (tätä kirjoittaessa yli 1500 eri TLD:ta eli top-level-domainia), ja kuka tahansa voisi varata vaikkapa osoitteen miiaylinen.eu tai vaikka miiaylinen.dj. Voisin tietysti haalia itselleni kaikki mahdolliset, jotta kukaan muu ei saisi niitä. Mutta sitä ei meikämannin lompakko kestä.

Mikä domainpääte kannattaa valita nettisivuille?

Jos kohderyhmäsi on pääosin Suomessa ja suomenkielisiä TAI jos myyt jotakin suomalaista ulkomaille ja haluat profiloitua suomalaiseksi, valitse .fi-domainpääte.

Jos toimit eri maissa ja eri kielillä, .com- tai -net-pääte (tai mieluiten molemmat) voi olla järkevä.

Eri domainpääte eri kieliversioihin tai kohdemaihin

Valitse domainpääte kohderyhmän sijainnin ja kielen perusteella. Jos myyt Suomen lisäksi tiettyihin Euroopan maihin ja teet verkkokauppaasi vaikkapa saksan ja englannin kieliversiot, varaa saksan kieliversiota varten .de-pääte ja englanninkielistä versiota varten .com-pääte.

Miksi joskus kannattaa varata useampi domainpääte yritykselle?

Joskus voi olla järkevää varata omalle yritykselle useampi domainpääte, esim. .fi-domainin rinnalle .com-pääte ja mahdollisesti myös .net-pääte.

Etenkin, jos sivuillasi on kävijöitä ja yrityksesi nimi on tunnettu, joku voisi hyötyä siitä siitä, että asiakas harhautuu luulemaan huijariyritystä sinun yritykseksesi.

Esimerkki domain-nimen hyödyntämisestä huijauksessa

Vastikään eräs kotimainen verkkokauppa joutui kopiohuijarin uhriksi siten, että huijari varasi yrityksen .fi-verkkotunnusta vastaavan .com-päätteisen tunnuksen ja perusti sinne samannimisen verkkokaupan, jonka tyyli ja tuotevalikoima olivat saman tyyppisiä kuin alkuperäisellä yrityksellä – tokikin halpoja kopioita, mutta ulkopuolisen & perehtymättömän oli verkkokaupan perusteella vaikea nähdä eroa.

Huijari ratsasti alkuperäisen yrityksen rakentamalla brändillä ja sai taatusti myyntiä. Huijari myös mainosti somessa ja Googlessa: sillä oli suht asiallisen näköiset somekanavat alkuperäisen kaupan nimellä. Tällä hetkellä tuo “jäljitelmädomain” on ohjattu eri domainiin, jossa samaa kopiotavaraa edelleen myydään, mutta kauppa ei toimi enää aivan samalla nimellä kuin aiemmin.

Huijari voi siis esiintyä toisena yrityksenä varattuaan domainin. Se voisi periaatteessa houkuttaa alkuperäisen yrityksen asiakkaita vaikkapa luovuttamaan käyttäjätunnuksiaan (esim. verkkokaupan käyttäjätunnuksia) tai muuta vastaavaa. Se voisi myös lähettää sähköpostia, joka domainin perusteella voisi kuulua alkuperäiselle yritykselle, mutta vain domainpääte on eri. Asiakas ei kuitenkaan välttämättä kiinnitä tällaisiin huomiota.

Vähennä domain-huijausten riskiä

Domain-huijauksen (ja domainiin liittyviin huijausten) riskiä voi siis pienentää hankkimalla itse tarpeelliset domainpäätteet. Pieni Suomessa toimiva, suomalaisille palveluja toimittava yritys ei välttämättä tarvitse kuin .fi-domainin ja mahdollisesti .com-domainin. Muita yleisimpiä domainpäätteitä ovat ruotsalainen .se sekä kansainväliset domainpäätteet, .net, .org ja .info. Kaikkia ei ole tarpeellista hankkia.

Jotta yrityksenäsi esiintyminen ei olisi huijarille niin helppoa, voit vahvistaa yrityksesi omaa verkkoidentiteettiä esimerkiksi näillä keinoilla:

Mitä jos olet päätynyt domainhuijauksen uhriksi?

Jos koet tulleesi huijatuksi – olet ostanut domainin epärehellisen myyntipuheen perusteella ylihintaan – Kyberturvallisuuskeskus neuvoo tekemään rikosilmoituksen. Kyberturvallisuuskeskuksen sivuilla lukee, että eklamoi laskusta kirjallisesti (älä siis maksa laskua) ja tee asiasta rikosilmoitus. Lue tarkemmat ohjeet Kyberturvallisuuskeskuksen sivuilta: Verkkotunnuspäätteitä kaupataan fi-verkkotunnuksen haltijoille aktiivisesti.

Lisää aiheesta MOT:n sivulla: https://yle.fi/aihe/artikkeli/2020/02/22/suomalaisyrityksia-huijattu-puhelimitse-ostamaan-turhia-verkkosivuja-mot

Entäs nettinäkyvyyden kaupittelijat?

Yrittäjille kaupataan puhelimitse nettinäkyvyyttä ja joskus jopa aika aggressiivisella tavalla: ”Jos et nyt osta tätä näkyvyyspakettia, et saa asiakkaita”. Oma suositukseni on, että valitse itse tekijä nettinäkyvyydellesi. Ensimmäinen puhelinmyyjä ei ole ainoa vaihtoehto.

Tutustu eri tekijöihin, heidän toimintatapoihinsa, referensseihinsä, siihen mitä he mittaavat ja miten tulokset ovat nähtävissä, ja siihen, mihin maksamasi raha menee. Kysy muiden yrittäjien mielipiteitä. Kysy markkinoinnissa onnistuneiden näkemyksiä. Facebookin yrittäjyysryhmistä löytyy paljon keskustelua ja suosituksiakin.

Oleellisin kysymys on: kiinnostaako markkinoijaa sinun bisneksesi (vai pelkästään se, että maksat XXX euroa kuukaudessa hänen paketistaan seuraavat 12 kuukautta ja päätöskin on tehtävä tosi nopeasti, koska tarjous on voimassa rajoitetun ajan). Lue lisää hakukonenäkyvyyden ostamisesta puhelinmyyjältä täältä >>.

Lue lisää aiheesta

Mistä palvelintila ja domain kannattaa hankkia

Hostaan - palvelintila WordPress-sivuille.
Kotimainen Hostaan on erinomainen vaihtoehto WordPress-sivuille. Asiakaspalvelu on erinomaista ja hinnat varsin kilpailukykyiset.
Yrityksen verkkotunnuksen eli domainin varaaminen - Zoner.
Zonerin kautta varaat kotisivutilan nettisivullesi kätevästi.

Zonerin domainhaku >

Näitä vinkkejä saa laittaa jakoon!