Päätä itse, mikä kuva sivuiltasi näytetään Facebookissa

Päätä itse, mikä kuva sivuiltasi näytetään Facebookissa

Kun jaan sivuani Facebookissa, näkyviin tulee joku ihan muu kuva, kuin minkä haluaisin siinä näkyvän! Mitä teen?

Tai vaihtoehtoisesti jakamisen yhteydessä ei tule kuvaa ollenkaan näkyviin, vaikka sivuilla olisi montakin kuvaa. Mikä neuvoksi?

Kun jaat sivujesi sisältöä Facebookissa, tekstin ja kuvan pitäisi olla mahdollisimman kiinnostavia, jotta linkistä klikattaisiin sivuillesi asti – ja että siitä tykättäisiin ja sitä kommentoitaisiin sekä myös jaettaisiin eteenpäin.

Joskus kuitenkin sivujen linkkiä jaettaessa ei välttämättä tule yhtään kuvaa näkyviin, tai kuvaksi valikoituu joku ihan omituinen kuva omalta sivustolta. Eihän semmoista edes huvita jakaa!

Voit itse vaikuttaa siihen, mikä kuva ja mikä teksti Facebookiin jakaessa näkyy!

Kyse on OpenGraph -tiedoista: Otsikosta, tekstistä ja kuvasta. Tästä aiheesta löytyy kyllä netistä tietoa, mutta oppaita lukiessa näyttää usein siltä, että pitäisi osata koodata.

Koodia ei kuitenkaan tarvita, jos sivusi on tehty WordPressillä.

Esimerkiksi Yoast SEO -lisäosan avulla on helppo lisätä kuva, joka tulee näkyviin aina kun joku jakaa tiettyä sivua tai blogikirjoitustasi Facebookissa. Kuvan ei siis tarvitse olla jokin sillä sivulla näkyvistä kuvista, vaan voit varta vasten tehdä kiinnostusta herättävän kuvan ja ladata sen erikseen Yoast SEO -lisäosan avulla. 

Voit siis tehdä tyylikkään kuvan – lisätä siihen vaikka tekstiä ja toimintokehotteen, jotta se huomattaisiin paremmin Facebookissa. Kätevä työkalu kuvan tekemiseen on tietysti Canva, jonka ilmaisversiolla pärjää hyvin.

Yoast SEO -lisäosa on hakukonenäkyvyyteen vaikuttava lisäosa, jonka peruskäytöstä löytyy tietoa täältä: Pikaopas Yoast SEO -lisäosan käyttöön.

Mutta hakukoneoptimoinnin lisäksi voit käyttää sitä Open Graph -tietojen lisäämiseen.

 

Yoast SEO:n asennus

Jos siis et ole vielä ladannut Yoast SEO -lisäosaa (ja käytössäsi ei ole muutakaan SEO -lisäosaa), asennus kannattaa. Tästä linkistä löydät Yoast SEO -lisäosan ja voit asentaa sen ilmaisversion omaan WordPressiisi.

Yoast SEO asennus

Kun olet asentanut lisäosan, aktivoi se. Ohjauspaneelin vasempaan reunaan ilmestyy linkki, josta pääset SEO-asetuksiin.

Mikäli käytössäsi on jo jokin SEO -lisäosa, toista SEO -lisäosaa ei kannata asentaa. Voit kuitenkin asentaa jonkin muun OpenGraph -lisäosan, jolla pystyt lisäämään kuvan Facebook-jakoa varten.

 

Kun Yoast SEO on asennettu

Jotta saat OpenGraph -ominaisuudet näkyviin, sinun täytyy ottaa käyttöön laajemmat ominaisuudet.

Klikkaa siis ohjausnäkymän vasemmassa reunassa olevaa SEO -linkkiä.

Yoast SEO

 

Valitse Features -välilehti.

Kohdassa Advanced settings pages valitse Enabled.

Yoast SEO asetukset

Nyt Yoast SEO on asennettu ja valmiina käyttöön!

 

OpenGraph -kuvan lisääminen Yoast SEOn avulla

Nyt, kun menet hallintasivuilla mihin tahansa sivulle tai blogiartikkeliisi ja kelaat sivua alaspäin, löydät Yoast SEO -ominaisuudet:

Yoast SEO asetukset

 

Näiden Googlen hakutuloksissa näkyvien tietojen muokkaukseen löydät ohjeet tästä artikkelista.

Nyt olemme kuitenkin muokkaamassa niitä tietoja, jotka näkyvät, kun sivua jaetaan Facebookissa. Klikkaa siis tuota Sosiaalinen media -välilehden linkkiä, jonka olen yllä olevassa kuvassa korostanut keltaisella värillä.

Näkyviin tulee seuraavan kaltainen välilehti:

Facebook jakaminen

 

Nyt voit kirjoittaa haluamasi otsikon ja tekstin, sekä voit ladata juuri sen kuvan, jonka toivot näkyvän, kun tämän sivun linkkiä jaetaan!

Open Graph -kuvan suositeltu koko Facebookiin on 1200 x 630 px.

Vinkki! Tee Canvaan 1200 x 630px kokoinen kuvapohja, niin voit siellä tehdä kätevästi yhteensopivia OpenGraph -kuvia eri sivuille ja blogikirjoituksiin!

Voit kuitenkin valita koneeltasi tai mediakirjastostasi minkä kokoisen kuvan haluat – esimerkiksi blogitekstisi artikkelikuva sopii aivan hyvin, mikäli se ei jostain syystä näy jaossa automaattisesti.

Kuten huomaat, tässä vaiheessa voit myös valita Twitter -välilehden, johon voit lisätä vastaavan tekstin ja kuvan myös Twitteriä varten.

Kun olet tehnyt nämä muutokset, klikkaa Päivitä -painiketta (sama painike, jota klikkaat, kun päivität sivujesi sisältöä).

 

Kääk! Vaikka jaan tämän uuden sivun, Facebookissa näkyy edelleen se vanha, tyhmä kuva!

Nyt kun menet Facebookiin jakamaan tätä sivuasi, näkyviin saattaa edelleen tulla se vanha versio sivustasi – ihan joku muu kuva ja väärä teksti. Facebook on tallentanut siis vanhan version sivuistasi tietoihinsa. Mutta ei hätää. Käy lähettämässä uusi versio sivuistasi Facebookiin Facebook Debuggerin avulla!

Facebook Debugger

Siirry siis osoitteeseen https://developers.facebook.com/tools/debug/

Kirjoita kenttään se osoite, jonka haluat jakaa Facebookissa. Klikkaa sitten Debug-painiketta.

Facebook käy hakemassa sivuiltasi uusimman version, ja nyt pitäisi myös oikean kuvan näkyä tässä:

Facebook Debuggerin käyttö

Ja kun tämän jälkeen jaat (tai joku muu jakaa) sivuasi Facebookissa, näkyviin tulee automaattisesti oikea kuva!

 

Käytä jatkossakin OpenGraph -kuvia sekä Facebook Debuggeria

Aina, kun luot uuden sivun tai blogikirjoituksen, kannattaa miettiä, mitä tietoja siitä näkyy, kun linkkiä jaetaan Facebookissa. Kannattaa siis laittaa myös nämä Yoast SEO -asetukset kuntoon jo julkaisun yhteydessä. Ja kun sivu tai artikkeli on julkaistu, kannattaa ehdottomasti käyttää se vielä Facebook Debuggerin kautta – näin Facebook saa varmasti ajantasaiset tiedot sivuistasi!

 

PS. Onko kuva ihan järkyttävän iso? Pakkaa se pienemmäksi!

 

Kommentoi tai kysy!