Kuvien koon optimointi

Joskus puhutaan kuvien optimoinnista, mutta sillä ei tarkoiteta niinkään hakukoneoptimointia, vaan kuvien koon optimointia.

Laadukas kuva on riittävän iso ja tarkka, mutta jos sivuille laittaa tosi isoja kuvatiedostoja, kuvan latautuminen voi olla todella hidasta – ja samalla koko sivusto hidastuu. Ja vielä, jos käytössä on tavallinen, hidas webhotelli, kuvien latautumista voi joutua odottelemaan nopeammillakin yhteyksillä.

Ja jos sivujen latautuminen kestää ja kestää, ei sitä kukaan jaksa odotella, ja sivuilta poistutaan. Tai sivut eivät välttämättä avaudu ollenkaan, vaikka odottaisi kuinka kauan.

Tämä taas vaikuttaa hakukonenäkyvyyteen! Google arvostaa sivuja, joilla viihdytään eli vietetään aikaa. Tällöin Google kokee, että sisältö on laadukasta, ja sijoittaa sivun paremmin hakutuloksissaan.

Siispä kuvat kannattaa optimoida myös koon suhteen.

Pienennä kuvat jo koneella

Pienennä kuvat kuvankäsittelyohjelmalla oikean kokoisiksi jo ennen kun siirrät ne sivuille. Vaikka sivuille olisi tarkoitus laittaa ison näytön kokoinen kuva, nettiin ei välttämättä kannata ladata niin isoa kuvaa, josta saisi tulostettua muutaman neliön kokoiset ikkunateippaukset.

Kuvankäsittelyohjelmalla kuvan mitat (leveys ja korkeus) voi pienentää sopivaan kokoon. Lisäksi monella kuvankäsittelyohjelmalla voi säätää kuvan pakkausastetta, eli käytännössä tarkkuutta.

Kuvia voi pakata pienempään tilaan helposti myös netissä ilman että laatu oleellisesti kärsii. Jos tarvitset sivuilla isoja kuvia, joiden koko on ehkä satoja megapikseleitä, niitä kannattaa hieman pakata.

Esimerkiksi Optimizilla on helppo ja nopea työkalu, joka pakkaa kuvat automaattisesti, mutta voit halutessasi säätää tiedoston kokoa myös itse.

Optimizilla

Lataa kuva Optimizillaan, ja Optimizilla optimoi kuvan pienempään tilaan automaattisesti. Jos haluat pakata kuvaa vieläkin pienemmäksi, voit säätää pakkaustasoa kätevällä liukusäätimellä, ja samalla näet, miltä kuva näyttää. Pienennä vain rohkeasti niin kauan, että kuva edelleen näyttää hyvältä. Ja kun kaikki on ok, klikkaa Apply, ja lataa kuva koneellesi – ja sitten vasta nettisivuille!

Kuvan optimointi Optimizillan avulla

  1. Upload Files > Optimizilla pakkaa kuvan automaattisesti, kuten tässä peräti 76% laadun kärsimättä.
  2. Kuvien vieressä olevasta liukusäätimestä voit säätää pakkauksen tasoa.
  3. Kun pakkaus on sopiva, klikkaa Apply.
  4. Lataa kuva koneellesi DOWNLOAD -painikkeesta.

Näin helppoa se on!

Kannattaa tutustua myös artikkeliin kuvien hakukoneoptimoinnista. Kun lisäät kuvat sivuillesi oikein, parannat samalla sivujesi hakukonenäkyvyyttä!