Ohje kuvien pienentämiseen ja pakkaamiseen nettisivuja varten

Nettisivuilla olevien kuvien pitää latautua nopeasti. Kävijät eivät jaksa odottaa kuvien latautumista, eikä Googlekaan tykkää hitaasti latautuvista sivuista. Kuvien pienentäminen ja pakkaaminen on siis tärkeä osa sivujen optimointia ja hakukoneoptimointia. Isot kuvat vievät myös tilaa palvelimelta:

Yksi kamerasta tai puhelimesta suoraan siirretty kuva vie helposti sadan oikean kokoisen kuvan verran tilaa!

Kuvien leveyttä ja korkeutta pystyy täällä WordPressissäkin kivasti säätämään tarttumalla hiirellä kuvan kulmaan ja kutistamalla sitä sopivan näköiseksi. Tämä menetelmä ei kuitenkaan pienennä kuvan tiedostokokoa: vaikka kuva näkyisi pienempänä, sen tiedostokoko pysyy yhtä suurena.

Katso video-ohje tai lue kuvalliset ohjeet videon alapuolelta. 

Huom! Jos jo tiedät miksi kuvat kannattaa pienentää, skippaa video kohtaan 1.26 tästä: https://youtu.be/Glq61g6SY5U?t=1m26s .

Pienennä ja pakkaa kuvat jo omalla koneella

Tämän vuoksi kuvat kannattaa pienentää ja pakata jo omalla koneella. Ja samalla kuvat kannattaa nimetä osuvasti, jos haluat parantaa hakukonenäkyvyyttä. Google kun ei osaa katsoa, mitä kuvissa on, vaan se näkee kuvien nimet sekä mahdolliset muut metatiedot.

Älä siis siirrä enää kuvia suoraan puhelimesta, kamerasta tai kuvapankista nettisivulle, vaan pienennä ja pakkaa ne ensin!

Huomioi, että valokuvat pitää tallentaa jpg-muodossa. Logot ja muut graafiset elementit voivat käyttää png-muotoa. Jos tallennat valokuvan png-tiedostoksi, sen tiedostokoko on todennäköisesti moninkertainen verrattuna saman kokoiseen jpg-kuvaan.

Käytä kuvankäsittelyohjelmaa

Jos käytössäsi on Adobe Photoshop tai jokin muu kuvankäsittelyohjelma, jolla pystyt pienentämään, pakkaamaan ja tallentamaan valokuvat jpg-muotoon, käytä sitä.

Jos kuvankäsittelyohjelmaa ei ole, tee näin

Jos käytössäsi ei ole sopivaa ohjelmaa, netistä löytyy paljon selaimella toimivia ilmaisia työkaluja – käytä esim. hakusanoja image resizer tai image compressor.

Tässä esimerkissä olen käyttänyt yhtä Googlella löytämääni työkalua, joka löytyy osoitteesta http://compressimage.toolur.com/.

Huom: Älä siirrä näihin ilmaispalveluihin mitään arkaluontoisia kuvia – sitähän ei koskaan tiedä, mihin kuvat lopulta päätyvät. En laittaisi noihin lastenikaan kuvia. Omalla naamalla ei niin väliä.

 Näin pienennät ja pakkaat kuvia

1. Siirry osoitteeseen http://compressimage.toolur.com/ .

Kuvan pienentäminen ja pakkaaminen selaimen kautta

2. Klikkaa Upload Images -painiketta:

Kuvan pienentäminen nettisivuille

3. Valitse koneeltasi yksi kuva tai useampia kerralla ja klikkaa Avaa:

Valitse koneeltasi kuva jonka haluat pienentää.

4. Kuvat siirtyvät palveluun. Kun kuva on siirtynyt, käytä seuraavia asetuksia:

  • Compression method: C
  • Image quality: 90
  • Compression type: Normal
  • Resize to: Laita tähän leveydeksi tai korkeudeksi haluamasi mitta pikseleinä. Esimerkiksi tämä alla oleva kuva on 800px leveä.
Kuvan pienentäminen ja pakkaaminen nettisivuja varten

5. Klikkaa Compress Images – kuvan pienennys ja pakkaus alkaa, ja kestää vain pienen hetken.

Lopputulos

Esimerkkikuvani oli alun perin 3,1 MB eli 3 100 Kb. Sen ulkomitat olivat 4451 x 2856 px.

Kun pienensin ja pakkasin kuvan, sen tiedostokoko on enää 44,1 KB. Sen koko on siis vain 1,4% alkuperäisestä! 

Pakattu kuva on pienempi

Katso kuva klikkamalla View (jos ei näytä hyvältä, muuta asetuksia ja pakkaa uudestaan) ja lataa kuva koneellesi klikkaamalla Download.

Paranna hakukonenäkyvyyttä

Jos haluat sivujesi löytyvän paremmin hakukoneista, nimeä kuva uudestaan ennen kuin siirrät sen sivuillesi. Kuvan nimi kertoo Googlelle, mitä kuvassa on tai mihin aiheeseen se liittyy. Kun nimeät kuvan uudestaan, muista seuraavat asiat:

  • älä käytä ääkkösiä, välilyöntejä tai erikoismerkkejä, koska kaikki selaimet eivät niitä ymmärrä – kuva ei näy kaikilla laitteilla
  • pidä huoli, että tiedostopääte .jpg säilyy.

Aiheeseen liittyviä artikkeleita:

Näitä vinkkejä saa laittaa jakoon!